Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel - derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.
További részletek

Tízmilliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2023. január 5. – Hercsel Adél
Az állami egészségügyre bízná a szürkehályog műtétét vagy a manduláját kellene műteni? Az eddiginél is több türelemre lesz szüksége.

NEAK holnapján a korábbi gyakorlattal közel egy éve már nem teszik közzé, hogy átlagosan mennyi ideig kell várni egy-egy műtétre, kórházi beavatkozásra a hazai egészségügyben. Ugyanakkor az változatlanul elérhető adat, hogy hányan várakoznak az egyes egészségügyi beavatkozásokra. Ezeket az adatokat nyomon követve állapította meg a Pénzcentrum, hogy számos beavatkozás esetében nőtt a várakozók létszáma.

Egész konkrétan a kap által vizsgált egészségügyi beavatkozások közül tucatnyi esetében nőtt és négy esetben csökkent a várakozók száma az idei év elejére tavalyhoz képest.

Hét műtéttípusnál a negyven százalékot is meghaladja a várólistán lévők száma. A legdrasztikusabb a mandula, orrmandula műtétre várók listájának növekedése: nagyjából egy év alatt 446 főről 1076-ra nőtt a várakozók létszáma.

Ezen túl lényegesen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekő műtétre, mandula, orrmandula műtétre, vagy prosztata műtétre.

  • Még mindig szürkehályog-műtétre várnak a legtöbben, viszont legalább kevesebben mint tavaly: 12 207-en.
  • A tavalyi 17 ezerhez képest ez jelentős csökkenés a szürke hályog műtéteknél, 2021-ben viszont még csak 9443 beteg volt előjegyezve év elején ilyen műtétre.
  • A csípő- és térdprotézisre várakozók száma viszont tovább nőtt, sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak.
  • Valamivel csökkent a gerincstabilitás,-deformitás műtéteire, nyitott szívműtétre és nőgyógyászati műtétekre várók létszáma a 2022-es adatainkhoz viszonyítva.