Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

A bizalom elfogyott, a türelem fogytán - beszélgetés Králik Györggyel, a jubileumát ünneplő Orvostechnikai Szövetség elnökével

Év végi beszélgetés Králik Györggyel, a jubileumát ünneplő Orvostechnikai Szövetség elnökével
További részletek

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye az adósságrendezésről

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy Magyarország Kormánya 90 milliárd forintot rendez a hazai fekvőbeteg-ellátó intézmények lejárt adósságállományából.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2023. január 5. – Hercsel Adél
Az állami egészségügyre bízná a szürkehályog műtétét vagy a manduláját kellene műteni? Az eddiginél is több türelemre lesz szüksége.

NEAK holnapján a korábbi gyakorlattal közel egy éve már nem teszik közzé, hogy átlagosan mennyi ideig kell várni egy-egy műtétre, kórházi beavatkozásra a hazai egészségügyben. Ugyanakkor az változatlanul elérhető adat, hogy hányan várakoznak az egyes egészségügyi beavatkozásokra. Ezeket az adatokat nyomon követve állapította meg a Pénzcentrum, hogy számos beavatkozás esetében nőtt a várakozók létszáma.

Egész konkrétan a kap által vizsgált egészségügyi beavatkozások közül tucatnyi esetében nőtt és négy esetben csökkent a várakozók száma az idei év elejére tavalyhoz képest.

Hét műtéttípusnál a negyven százalékot is meghaladja a várólistán lévők száma. A legdrasztikusabb a mandula, orrmandula műtétre várók listájának növekedése: nagyjából egy év alatt 446 főről 1076-ra nőtt a várakozók létszáma.

Ezen túl lényegesen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekő műtétre, mandula, orrmandula műtétre, vagy prosztata műtétre.

  • Még mindig szürkehályog-műtétre várnak a legtöbben, viszont legalább kevesebben mint tavaly: 12 207-en.
  • A tavalyi 17 ezerhez képest ez jelentős csökkenés a szürke hályog műtéteknél, 2021-ben viszont még csak 9443 beteg volt előjegyezve év elején ilyen műtétre.
  • A csípő- és térdprotézisre várakozók száma viszont tovább nőtt, sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak.
  • Valamivel csökkent a gerincstabilitás,-deformitás műtéteire, nyitott szívműtétre és nőgyógyászati műtétekre várók létszáma a 2022-es adatainkhoz viszonyítva.