Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Követeléseik feléhez sem jutottak hozzá a kórházak hitelezői, a beszállítócégek az Orbán-kormány további intézkedéseire várnak

A kabinet december eleji adósság rendezése ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: novekedes.hu - 2023. január 16. - Kovács Dániel
Több százezer ember ellátását érinti, de csak akkor foglalkozunk vele, ha nagy baj van. A gyógyászati segédeszközök kapcsán időről időre felmerül, hogy a bedőlés határán van az ágazat, és a helyzet csakugyan nem rózsás, a vényen rendelt eszközök egy részénél a közfinanszírozott fogyasztói ár már nem képes fedezni az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat. Meddig bírják ezt az egészségipariszolgáltatók?

-"Az idei és főképpen a jövő év súlyponti problémája, az infláció, és az energiaárak alakulásának kérdése"- mondja a Növekedés.hu-nak Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára hozzátéve, a tavalyi évtől jelentős mértékben megemelt orvosi bérek és az infláció elleni védekezésre fordított központi költségvetési kiadások miatt a segédeszközök támogatásának aránya 2022. II. félévére a 2009 évi ráfordítás harmadára, 5,12 százalékról 1,72 százalékra csökkent.

A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök ún „közfinanszírozott fogyasztói ára” több eszközkörben nem fedezi az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat, a szolgáltatók működési feltételeit tovább nehezítik az energiaárak és a szállítási költségek.

Azért kerestük meg a legnagyobb taglétszámú gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó egészségügyi szolgáltatókat képviselő országos szakmai szövetséget, mert évek óta érkeznek aggasztó  hírek  a gyógyászati segédeszköz ellátáshoz kapcsolódóan.

A koronavírusos járvány alatt, két éven át és tavaly is többször hallhattuk, hogy komoly problémák vannak az eszközök finanszírozásával. A kialakult csődközeli helyzet , több százezer ember ellátását veszélyezteti. Egy hónapja, az ünnepek előtt számos gyártó hetekig nem kapta meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) az eszközök után járó havi elszámoását.

17 éve ársapka, 17 éve hatósági ár

Az árstopok miatt időszakos áruhiány lépett fel a benzinkutakon, az idén egyes élelmiszerek beszerzése továbbra is gondot okoz a fellépő árúhiány miatt, nehezebben lehetett cukrot és más alapvető élelmiszereket vásárolni a boltokban - mutat rá Róka László, aki elárulja, noha a nyilvánosság számára nem vagy alig ismert tény, de

a vényen rendelt gyógyászati segédeszközök fogyasztói ára már tizenhetedik éve ársapkás.

- Az egészségbiztosítóval szerződött gyógyászati segédeszköz forgalmazó szaküzletekre terheli az állam az inflációból adódó veszteségét egy 2006 óta hatályos jogszabály alapján. A 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól hatályba lépésétől kezdve kifogásolták a szakmai szervezetek, hogy a gyógyszer ellátástól eltérő a segédeszköz finanszírozási rendszere, nem  kellően transzparens és nem tartható fenn már közép távon sem.

Az ok egyszerű, elfogytak az árrések - véli a szövetség főtitkára. A COVID-19 világjárvány alatt  szembesül Európa  azzal a ténnyel, hogy a termelési költségek csökkentését évtizedeken keresztül az ellátás biztonsága elé helyezték.  A fogyasztási termékek, így a gyógyászati segédeszközök gyártási kapcaitásainak jelentő részét 30 év alatt az ázsiai országokba telepítették az anyavállalatok.  A tengeri szállítási költségek tízszeresére emelkedtek.

Indokolt lenne, de nem lehet rövid időn belül a a megszűnt gyártói kapacitásokat visszaépíteni.

Bár az Európai Unió Újraiparosítási Stratégiája keretében 2016-ban fogadta el a magyar kormány az Irinyi Tervet, ami a járműipar fejlesztése mellett az egészséggazdaság és a hazai gyógyszer, orvostechnológiai ipar fejlesztését tűzte ki céljául, a hosszú távú építkezést a világjárvány megakasztotta.

Egy évtizede volt utoljára pozitív változás

- 2012 nyújtotta be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Parlamentnek a T/7953. számú törvényjavaslatot és ez alapján csökkent az ÁFA kulcsa 2013. január 1-el 27-ről 5%-ra a sztómazsákok, egyedi rendelésre gyártott protézisek és az ún. nehézortopéd cipők esetében - eleveníti fel Róka László, ám azt sem rejti véka alá, hogy az értékválasztásnak tekinthető akkori intézkedést nem sikerült megismételni a FESZ-nek az utóbbi tíz év során.

A kerekesszéket, hallókészüléket és a krónikus sebek kezelésére alkalmazott kötszert használó betegek ugyanolyan mértékű általános forgalmi adót fizetnek az állami költségvetésnek, mintha a barkácsgépet vagy divatékszert vásárolna.

A  Parlament tavaly december közepén megszavazta az egészségügy átalakítását, a háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet érintő törvénymódosítást.  Átalakul a szakápolási rendszer is. Atörvény megteremti a jogalapját annak hogy egészségügyi szakellátásból a szociális ellátórendszerbe kerüljenek át azok az ágyak, amelyeken jelenleg tartós ápolást-gondozást végeznek. Az ápolást a jövőben a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok végzik.

- Szövetségünk az új egészségügyi államtitkárság megalakulásával május óta követi figyelemmel az átalakítást és fogalmazta meg javaslatait a gyógyászati segédeszközök rendelésének egyszerűsítése, a csoportpraxisok és a háziorvosok által rendelhető eszközök körének bővítése, illetve az egyetemi végzettségű ápolók, gyógytornászok által receptre felírható segédeszközök és más hatáskörök, kiterjesztett kompetenciák tárgyában.

A munka nagyobb része még előttünk áll. Ezúttal kell felhívjuk a jövő évi költségvetési kiadásokat tervező szakemberek figyelmét arra is, hogy

a szociális intézményekben ápolt betegeknek vényen rendelhető eszközei az E-alap kiadásainak gyógyászati segédeszköz sorát fogják terhelni a jövőben

- mutat rá a főtitkár, aki azt is aláhúzza, hogy nem csak a szociális tárcához átkerülő épületek rezsije és az ott dolgozók bére, hanem a betegek ápolásához használt vényen rendelhető gyógyászati segédeszközök költésge is átkerül az e-alap gyógyító- megelőző ellátás jogcímcsoportból.

- A betegek otthonában és a szociális intézményekben használt orvostechnikai és gyógyászati segédeszközök fedezetének re tervezése remélhetőleg kiemelt szerepet kap ebben az években. A kiadások aránya és ugyan olyan fontos kérdés, mint az hogy hogyan hasznosulnak az állam egészségügyi kiadásai.

A kiadások befektetésnek is tekinthetők, melyek tehermentesítik a családokat és javítják az ország versenyképességét. Ez szemléletbeni kérdés, melyben nagy a lemaradásunk, más uniós országok nemzeti egészségbiztosítói között.