Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2023. január 24. - Koncsek Rita
Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
 
 

Tavaly december végén a kórházak adóssága jelentősen visszaesett, mivel novemberben kórházkonszolidáció vagyis adósságrendezés történt. A Magyar Államkincstár (MÁK) december végi adatai szerint a 2022-es évet 7,5 milliárd forint tartozással zárták a fekvőbetegeket és jóbetegeket ellátó intézményekegy hónappal korábban 47 milliárd forintos adósságról közölt adatot az államkincstár.

A december végi tartozásállomány csaknem teljes összege a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben állt fenn, amiből 0,3 milliárd forint az államháztartáson belülre irányult - írja a MÁK.

A tavaly év végi tartozásállomány, ami 7,5 milliárd forint volt, de ez kiegészül az orvosegyetemeken felhalmozódott kifizetetlen számlákkal, ezek az összege ugyan is nem jelenik meg az államkincstári adatokban a néhány évvel ezelőtti egyetemi modellváltás miatt. 

Az Orvostechnika Szövetségnek (OSZ) a négy hazai orvosegyetem közül két egyetemtől vannak decemberi adósság adatai:  

  • Pécsnek 1,076 milliárd forint, 
  • Szegednek 1,112 milliárd forint

lejárt  tartozása maradt az adósságrendezés után — mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Napi.hu.hu-nak. 

Kiemelte, december végén az orvosegyetemekkel együtt legalább tízmilliárd forinttal tartoznak az intézmények az eszközbeszállítóknak.

 

A kórházak adóssága a Magyar Államkincstár adatai szerint

(2022, milliárd forint)


Január          3,3
Február       13
Március      16,1
Április        20
Május         22
Június         24,9
Július          29,2
Augusztus   35,6
Szeptember 38,4
Október       46,7
November   47,8
December     7,5
Grafikon: Napi.hu  Forrás: MÁK  Adatok letöltése  A készítés

 

forrás: Magyar Államkincstár (MÁK)

Decemberben 7-8 milliárddal nőtt a tartozásállomány

A helyzet egyébként abból a szempontból érdekes, hogy tavaly november végén 57-58 milliárd lehetett a teljes adósságállomány, Debrecen nem ad adatot, a cívis város egyetemének adatai nélkül Rásky László 56 milliárd forintra becsülte a kórházak tartozásállományát.

Szóval, ha maradt 10 milliárd forint kifizetetlen számla és 55 milliárd forintot rendezett az állam, akkor a decemberi növekmény 7-8 milliárd forint is lehetett

 — véli a főtitkár.

Ezt egyedül az árnyalhatja – és ez lehet, hogy majd kiderül a január végi számokból – hogy az év végi államigazgatási szünet miatt egyes intézmények gondban voltak, mert az adminisztratív személyzetük szabin volt, ezért embereket kellett visszarendelni. Tehát valószínűsíthető, hogy bizonyos kifizetések átcsúsztak az idei évre - véli az OSZ főtitkára.

Kérdésre válaszolva, hogy milyen évre számítanak 2023-ban Rásky László elmondta: függetlenül attól, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormány egy új típusú finanszírozási rendszert fogadott el, és már csak az élesítés időpontja kérdéses, nem túl optimisták. 

Mint mondta, egyrészt az energiaárak emelkedése az idei évtől lesz igazán megterhelő az intézmények számára. Másrészt, az adósság nagy része eddig is az orvostechnikai szállítókkal szemben állt fenn, és ha az állam nem akar többletfinanszírozást nyújtani, viszont az úgynevezett fix költségek – például a rezsi – kifizetését garantálja, akkor ez azt jelenti, hogy még nagyobb hátrányba kerülnek az orvostechnikai szállítók.

Rásky László hangsúlyozta:

idén minimum 50 milliárd forint hiányzik a dologi kiadásokból, az egészségügy továbbra is alulfinanszírozott kategóriába tartozik.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy lassan 15 éve számottevő probléma a hazai egészségügy finanszírozásában a kórházi adósságok kialakulása, és a költségvetésben idén sem nem látszik, hogy pluszfinanszírozás beépítése nélkül hogyan lehetne úrrá lenni ezen a jelenségen.