Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

A bizalom elfogyott, a türelem fogytán - beszélgetés Králik Györggyel, a jubileumát ünneplő Orvostechnikai Szövetség elnökével

Év végi beszélgetés Králik Györggyel, a jubileumát ünneplő Orvostechnikai Szövetség elnökével
További részletek

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye az adósságrendezésről

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy Magyarország Kormánya 90 milliárd forintot rendez a hazai fekvőbeteg-ellátó intézmények lejárt adósságállományából.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2023. február 1.- Telex
December elején derült ki, a cégeknek járó támogatást – mintegy 2 milliárd forintot – nem fizette meg határidőre az állam.
 

A gyógyászatisegédeszköz-ellátás olyan évtizedes gondokkal küszködik, amelyek a betegeket, a gyártókat és a forgalmazókat is egyaránt sújtják. Az állam a társadalombiztosítási támogatások keretében egyre többet fizet gyógyászati eszközökre: a 2005-ös 45 milliárdról 2022-re már 84 milliárdra nőtt a számla, ám úgy látszik, a kiadások növelése nem oldotta meg a problémákat - írja a telex.hu.

2022 végére igen nehéz helyzetbe került a szegedi Tisza Ortopédtechnika Kft. A kisebb-nagyobb nehézségeket már megszokták, ám december elején azzal kellett szembenéznie a cég vezetőjének, hogy nem tudja kifizetni a béreket és a számlákat. A kormányzati felelős, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz a NEAK nem utalta át a szerződésben garantált állami támogatást a korábbi teljesítményük után, ezért a szegedi gyártónak ebből a tevékenységből két hónapig semmi bevétele nem volt.

Próbáltak tájékozódni, de a NEAK-nál sem kaptak megnyugtató választ arra, mikor jutnak a pénzükhöz. Dr. Károlyi Dezső, a vállalkozás ügyvezetője a Telex kérdésére elmondta, december közepén az erre használt folyószámlájuk hiteléből tudták a béreket és a beszállítók számláit kifizetni, és a termelés költségeit fedezni.

Ez a vállalkozás gyógyászati segédeszközöket gyárt és forgalmaz, hatvan munkatársa és több telephelye is van, majdnem húsz éve működik ebben az ágazatban. A saját termékeik között vannak művégtagok, ortopéd cipők, a járást segítő eszközök, gyógyászati fűzők és hasonló, a beteg emberek életét megkönnyítő segédeszközök. A gyógyászati segédeszközökkel való ellátás mögött meghatározott rendszer működik: a betegek fizetnek bizonyos arányú önrészt, míg a tb-támogatású eszközök árának egy részét, jellemzően a 80 százalékát az állami egészségügyi kassza téríti meg a gyártóknak, illetve a forgalmazóknak.

Mintegy 200 gyártó kisüzeme dolgozik országszerte ebben az ágazatban, és mint december elején kiderült, a nekik járó támogatást – összesen mintegy 2 milliárd forintot – nem fizette meg határidőre az állam. Az igazolt teljesítmények alapján már hetekkel korábban ki kellett volna fizetni a pénzt, ezért az egész ágazat nehéz helyzetbe került. A cégek 80 százaléka magyar tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozás, országszerte 12 ezer ember dolgozik ezen a területen, a beszállítókkal további 30 ezer munkavállaló kapcsolódik az ágazathoz.