Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Követeléseik feléhez sem jutottak hozzá a kórházak hitelezői, a beszállítócégek az Orbán-kormány további intézkedéseire várnak

A kabinet december eleji adósság rendezése ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: okfo.gov.hu, 2023. február 27.
A robotsebészet elindítása Magyarországon óriási eredmény az ágazatnak, hiszen ezzel felzárkózhat a világ élvonalához

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet által rendezett, Minimál invazív eljárások az urológiában XIII. című nemzetközi továbbképzés és konferencián Tóth László kiemelte: fontos időszakhoz érkezett az intézmény azzal, hogy közkórházként elsőként végez robotasszisztált beavatkozásokat az urológia területén. A robotsebészet elindítása Magyarországon óriási eredmény az ágazatnak, hiszen ezzel felzárkózhat a világ élvonalához, és „példát tudunk mutatni valamennyi kórháznak, hogy merre van az az irány, amerre haladni kell” – tette hozzá.
A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a koronavírus-járvány két éve visszavetette az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket, azonban mostanra lehetőség nyílik arra, hogy a régóta tervezett fejlesztéseket megvalósítsák. Tóth László fontosnak nevezte a robotvezérelt beavatkozások maximális kihasználását, a betegutak kidolgozottságát és ezen ellátások finanszírozását.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a robotsebészet nem csak anyagi befektetés, de a szakmától, a szakemberektől is nagy idő- és energiaráfordítást igényel. Megerősítette, hogy a kormány és az ágazatvezetés maximálisan támogatja a modern, korszerű, a betegek érdekeit szolgáló fejlesztéseket. Fontosnak nevezte a kórház, az Országos Onkológiai Intézet és a klinikai központok együttműködését, hogy az egyes helyeken felhalmozott tudás ne csak izoláltan, hanem összeadódva jelenjen meg az ellátásban. A robotsebészet bevezetése, a legmodernebb technológia magyarországi elérhetősége egyfajta ösztönzést is nyújthat a szakorvosoknak – tette hozzá Szondi Zita, aki bízik abban, hogy egyre többen érdeklődnek majd e technológia iránt az urológia és az onkosebészet szakterületen.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a konferenciáról szólva azt mondta: a bő évtizede elindított szakmai esemény mára Közép-Kelet-Európa egyik legnívósabb, gyakorlatorientált urológiai rendezvénye, évről évre neves külföldi szakemberek fogadják el a meghívást. A modern technológiának köszönhetően a kurzus műtétei követhetők online formában is, a háromnapos rendezvényen a szakmai előadásokon kívül az urológiai ellátás műtéti megoldásait, laparoszkópos és robotsebészeti eljárásokat is bemutatnak a kórházban üzemelő daVinci robot segítségével – ismertette.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója arról beszélt, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház zászlóshajója az urológiai és urológiai daganatsebészeti ellátásnak. Mint mondta, büszkék arra, hogy az OOI és a Jahn Ferenc Kórház közös konzorciumban indíthatta el a robotsebészeti beavatkozásokat Magyarországon, egy-egy robot telepítésével. Kitért arra, hogy a két intézményben az első „tanuló évben” 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre, ami sikeresnek mondható egy induló programnál. Céljuk, hogy a programot tovább fejlesszék és még több beteget operálhassanak ezzel a technológiával.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy korábban a minimál invazív eljárásokban a kórház nem járt az élen, de az utóbbi tíz évben komoly fejlődésen ment át az intézmény és a szakma. Fontosnak nevezte az ilyen, és ehhez hasonló szakmai konferenciákat, amelyen megismerhetők a szakterület legújabb vívmányai, műtéti eljárásai. A robotsebészeti eljárások magyarországi bevezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Későn kezdtük, de a fejlődés és az első év kiemelkedő volt Kelet-Közép-Európában.” Tenke Péter szintén úgy vélte, azzal, hogy Magyarországon is elérhetők a robotsebészeti eljárások, az orvostanhallgatók számára is vonzóbb lesz az urológiai szakterület, ezen belül is a konzolsebészet.

Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ártámogatási főigazgató-helyettese nagy dolognak nevezte a robotsebészet magyarországi bevezetését, és mint mondta, a NEAK azon fog dolgozni, hogy mindenki, akit robottal lehet operálni, finanszírozottan jusson hozzá az ellátáshoz.

Szántó Árpád, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a robotsebészet „ellopta a show-t” a minimál invazív ellátások elől, és örömét fejezte ki, hogy robotsebészeti beavatkozásokat már nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is végeznek. Pécsen már működik egy robot, és tudomása szerint kiírták a Debreceni Egyetem ez irányú közbeszerzését. Az urológia rövid idő alatt nagy sebességre kapcsolt – értékelt, és úgy vélte, az, hogy a közelmúltban emelkedett az urológiai ellátások finanszírozása, „talán kizökkenti a vidéki urológiai ellátást álmos helyzetéből”.