Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Asztalra csapnak a kórházi beszállítók: azonnali adósságrendezést követelnek

Rekordszintre, 93,7 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága augusztus végére – mondta az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint az egészségügyi intézmények ugyan kaptak pénzt a tartozásra, azt azonban főként bérköltségekre fordították.
További részletek

Tovább sanyargatják a betegellátást: így trükköznek a kórházi adóssággal

Bár a Magyar Államkincstár adatai szerint egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal csökkent a kórházak adóssága, az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány július végén elérte a 88,5 milliárd forintot, a júniusi 86,4 milliárd forint után, mondta Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2023. május 3. - Index
Az egészségügyi államtitkár szerint az idei év nagy kihívása a magán és az állami szektor játékszabályainak tisztázása lesz.
 
 

Jelentős lépések előtt áll a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkársága a szektort érintő átalakítások miatt. „Egy népegészségügyi programon dolgozunk” – mondta az Indexnek Takács Péter. Az államtitkár jelezte, hogy az idei év nagy kihívása a magán- és az állami szektor játékszabályainak tisztázása lesz. A strukturális és finanszírozási megújulásról elmondta: ezen a területen a legfontosabb a prevenciós szemlélet díjazása lesz. Mint fogalmazott: egészségüggyel foglalkozzunk inkább, ne pedig betegségüggyel! Szerinte a következő évtizedben a szakdolgozók létszáma jelent majd kihívást, ezért felelősségüknek érzik, hogy a középiskolásokat is meg tudják szólítani. 

A Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára az Indexnek arról is beszélt, hogy 

  • hogyan rendezte a BM a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) a viszonyát;
  • mik a prioritások, mit tartanak számon a mielőbb megoldandó kérdések között;
  • mi a kormányzat egészségügyi víziója és milyen mérföldköveket tűztek ki 2026-ig;
  • hogyan képzeli el a strukturális és finanszírozási megújulást; hogyan ültetnék át a prevenciós szemlélet díjazását az egészségügyi rendszerbe; 
  • mi alapján szabályozzák az állami és a magán egészségügyi szféra kapcsolatát; mikorra sikerül a 40 ezres várólistát a vírus előtti időszakra csökkenteni; 
  • milyen tervük van a 3 millió négyzetméternyi kórház átalakítására; 
  • miért a szakápolók lesznek az egészségügy szűk keresztmetszete; 
  • mit gondol a mesterséges intelligenciáról és a robotsebészetről. 

Tavaly ősszel az ügyeleti rendszer miatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kenyértörésre vitte a dolgot a kormányzattal és gyakorlatilag bojkottra szólította fel a háziorvosokat. Erre reagálva február végén a parlament megszüntette az orvosok kötelező kamarai tagságát. Egy féléves purparlé után a napokban váratlanul találkozott a kamara vezetésével. Újra szent a béke?

A kamarával korábban is csupán politikai jellegű vitánk volt, de a szakmai párbeszéd soha nem szakadt meg. Jó példa erre az a műhelymunka, ami abban a munkacsoportban folyik, amit az alapellátás finanszírozásának karbantartására hoztam létre. Ide meghívunk gyakorló háziorvosokat, a szakmai kollégium alapellátási tagozatait, valamint az orvosi kamara képviselőit is, akik minden rendelkezésre álló adatot, szakmai felvetést megkapnak, konstruktív párbeszéd folyik a munkacsoportban, közösen nézzük át az alapellátás finanszírozásával kapcsolatos aktualitásokat, mint például az indikátorrendszert.

Néhány nappal ezelőtt pedig Pintér Sándor belügyminiszter úr meghívta az egészségügyi vezetőket (kórházigazgatókat, kamarák, szakszervezetek vezetőit) egy értekezletre, ahol értékeltük a mögöttünk hagyott hónapokat és bemutattuk az előttünk álló időszakra szánt terveinket.

Ezután lezajlott egy vezetői szintű megbeszélés, amelyen a kamara elnökével, Kincses Gyulával és Soós Zoltánnal, a MOK Háziorvosi Csoport vezetőjével egyeztettünk. A közös gondolkodás eredményeként sikerült azonosítani néhány olyan jellegű problémát, amelynek a megoldásán együtt dolgozunk majd a jövőben. Személy szerint törekedni fogok – ahogy eddig is tettem – a jó szakmai párbeszéd fenntartására.

Részletek a cikkben.