Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Népszava, 2023. május 25. – Danó Anna
A gyógyászati segédeszközt árusító boltok több mint egyötöde bezárt. 

A gyógyászati segédeszköz árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben. A becsukás oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni – közölte Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke. A FESZ által meghirdetett szerdai szakmai konferencián az is kiderült, hogy a forgalmazók az egyensúly helyreállítását célzó kezdeményezései eddig nem jártak sikerrel.

Azaz a betegek nemcsak nehezebben találnak még nyitva tartó segédeszköz árusító boltokat, de több mint ezer gyógyászati segédeszköz – köztük felnőtt pelenkák, járást segítő rollátorok, felfekvést megelőzésére szolgáló párnák, kerekesszékek, rokkant-emelők, nyákleszívók, táplálkozást segítő szondák, egyes kompressziós harisnyák – a támogatotti áron már nem is kapható. Ezek azok az eszközök, amelyeket, ha megrendelnének, akkor többe kerülne a boltoknak, mint amennyit a beteg és a biztosító azokért együttesen fizet. A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök „közfinanszírozott fogyasztói ára” noha már rég nem fedezi az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat, a szolgáltatók működési feltételeit tovább nehezítik az energiaárak és a szállítási költségek. A forgalmazók pedig eddig önállóan nem emelhették költségeik arányában az árakat. Margitai Barnabás hozzátette: miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra. S míg az állam gyógyszertárak fenntartásához támogatást ad, ugyanezt már a segédeszköz boltok nem kapják meg.

A patikákban is kaphatóak ugyan a segédeszközök, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. Így ha a speciális boltok ellehetetlenülnek akkor lehet, hogy majd 50 kilométeres körzetben sem tudják beváltani a vényeiket a betegek. A gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás pedig éppen olyan állampolgári jog, mint a gyógyszerhez való hozzáférés.

- Csak a sztóma-terápiás eszközök áremeléséhez erre az évre 1,2 milliárd forint többlet támogatásra volna szükség - mondta Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke. A témában a kormányzattal zajló tárgyalások eddig meddőnek bizonyultak – A piacon lévő egyéb cégek átlagosan 18,7 százalékos áremelést kértek, azaz azt szeretnék, ha ennyivel növelné az egészségbiztosító a recept ellenében kiadható termékek állami támogatását. „Az egyeztetéseken viszont az hangzott el, hogy nincs több pénz. A gyógyászati segédeszköz kasszában viszont van megtakarítás és azt az összeget tudják csak a forgalmazók között újraosztani. Az ortopéd-cipők gyártói piac megszorító intézkedései nyomán 3,2 milliárd forint, az ami átcsoportosítással támogatásemelésre adható.” Jóbai Zsolt elmondta azt is, hogy kérdésére a tárgyalásokon elhangzott, ha a forgalmazók az egyensúly megteremtését célzó áremelései növelik a térítési díjakat, az érdektelen lesz a kormányzat számára. (Eddig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő kínosan ügyelt arra, hogy a beteg térítési díjai ne növekedhessenek.) Jóbai megjegyezte: a forgalmazók által kezdeményezett áremelés például a sztoma-zsákok esetében azt jelentené, hogy a negyedévnyi zsákokért mostani 3000-3200 forintos térítési díj helyett a betegnek 3300-3500 forintot kellene fizetnie. Ez a zsák fajtájától függően körülbelül 300 forintos többletköltséget jelent.