Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Asztalra csapnak a kórházi beszállítók: azonnali adósságrendezést követelnek

Rekordszintre, 93,7 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága augusztus végére – mondta az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint az egészségügyi intézmények ugyan kaptak pénzt a tartozásra, azt azonban főként bérköltségekre fordították.
További részletek

Tovább sanyargatják a betegellátást: így trükköznek a kórházi adóssággal

Bár a Magyar Államkincstár adatai szerint egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal csökkent a kórházak adóssága, az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány július végén elérte a 88,5 milliárd forintot, a júniusi 86,4 milliárd forint után, mondta Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: infostart.hu, 2023. jülius 26.

Az orvostechnikai eszközökkel foglalkozó cégek érdekeit képviselő szervezet közleményben követeli a kormánytól a kórházi adósságoknak az olyan módon való, mielőbbi csökkentését, hogy az az orvosi eszközellátás területén is enyhítse a válsághelyzetet.

   

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) egy olyan közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel Magyarország Kormányának figyelmét, hogy a szervezet szerint a magyar államnak a kórházak lejárt adósságállománya rendezése érdekében tett eddigi lépései nem elégségesek, és amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, akkor több intézményben is leállhat a betegellátás.

A közlemény felidézi, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint, a költségvetés alá tartozó kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd forint volt. A négy orvosi egyetemmel együtt az adósságállomány elérte a 86,5 Mrd Ft-ot, ami történelmi rekord.

Az orvostechnikai cégeket képviselő szervezet a kormányhoz intézett közleményében kiemelte, hogy meglátása szerint a kormány idén nyáron várhatóan nagyrészt csak az állami tulajdonú közmű cégek felé fennálló kórházi tartozásokat fogja kifizetni, ami a szövetség számára elfogadhatatlan.

"Hivatalos forrásból származó információk szerint, Magyarország Kormánya július folyamán 39,3 milliárd forintot juttat az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények rezsiköltségeinek - és csak annak - finanszírozására. Figyelembe véve azt, hogy az energiaszolgáltatók állami tulajdonban vannak, illetve hogy egyes további gazdasági szereplők - pl. a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai - által kibocsátott számlák kifizetése általános elsőbbséget élvez, elmondható, hogy a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során" - írja az Orvostechnikai Szövetség.

Az állami cégeket az adósságkonszolidáció során szerinte előnyben részesítő helyzetre hivatkozva az OSZ közölte azt is:

"A Kormány által a kórházak lejárt adósságállományának részleges rendezése érdekében tett lépések nem elégségesek, és amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, úgy - például az eszközhiány révén - több intézményben leállhat a betegellátás."

A szakmai szövetség a nyilatkozatában ugyanakkor nyomatékosan arra kérte a kormányt, hogy gondoskodjék az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget ahhoz, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat.

Az orvostechnikai szervezet közölte azt is, hogy a saját felmérése szerint a lejárt kórházi adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat - így az orvostechnikai eszközöket - szállító cégek felé áll fenn. A szervezet szerint pedig, mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz kórházi finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból, súlyos veszélyeket hordoz magában.


KAPCSOLÓDÓ HANG