Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Követeléseik feléhez sem jutottak hozzá a kórházak hitelezői, a beszállítócégek az Orbán-kormány további intézkedéseire várnak

A kabinet december eleji adósság rendezése ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2023. augusztus 24. – Koncsek Rita
Bár a Magyar Államkincstár adatai szerint egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal csökkent a kórházak adóssága, az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány július végén elérte a 88,5 milliárd forintot, a júniusi 86,4 milliárd forint után, mondta Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Hiába csökkent egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint a kórházak adóssága, a kórházi beszállítók jellemzően ebből egy forintot sem kaptak, mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a Napi.hu-nak. Az egyetemi klinikákkal együtt az összes kórházi adósság már meghaladja a 88,5 milliárd forintot, ami egy hónapja még 86,4 milliárd forint volt.

Az államkincstár adatai szerint július 31-én 62,8 milliárd forint kifizetetlen számla halmozódott fel az egészségügyi intézményeknél szemben a június végi 70,2 milliárd forinttal. A MÁK szerint a tartozásállomány szinte teljes összege a beszállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 1,5 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.
 

Az adatszolgáltatásra kötelezett 566 intézményből, 312-nek van tartozása, 30 nap alatti tartozással 93 intézmény rendelkezik

 

 – írja az államkincstár.

Csak rezsire ment

Az adatokból az látszik, hogy az intézmények megkapták azt a pluszforrást, amit hivatalosan a 2022. évi és 2023. évi rezsikülönbözetük kiegyenlítésére fordíthatnak. Ettől függetlenül a kép vegyes – mondta Rásky László.  Az OSZ-tagvállalatainak beszámolójából kiderül, hogy a pluszforrásból nem kaptak más beszállítók, csak az energia-, és a közműszolgáltatók.

Több olyan kórház is van, amelyik idén még egyáltalán nem fizetett az orvostechnikai beszállítóknak.

Így a mostani adósság legalább fele biztosan az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn, véli a szakember.

Az intézmények általános hozzáállása változatlan: azok, amelyek képesek fizetni, a képességeik függvényében kiegyenlítik a tartozásaikat. A súlyos fizetési nehézségekkel küzdő vagy gyakorlatilag fizetésképtelen kórházak a menedzsment felfogásától függően lojálisak a beszállítókhoz, de vannak olyan kórházak is melyek teljesen figyelmen kívül hagyják a cégek megkereséseket – mondta a főtitkár.

Valójában az összes adósság nőtt

Kiemelte: vannak olyan kórházak, amelyeknek látványosan csökkent az adósságuk, de több nagy intézmény tartozásállománya nőtt, a plusz források ellenére is. Az egyetemi klinikák és a legutóbb alájuk rendelt hat kórház adósságát is figyelembe véve, az összadósság még növekedett is a múlt hónaphoz képest. Ez az adósságállomány a Semmelweis Egyetem nélkül összesen 88,5 milliárd forint körüli lehet, egy hónapja pedig 86,4 milliárd forint volt – emelte ki az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Így néz ki a négy egyetemi klinika tartozásállománya:

  • Semmelweis Egyetem: nem szolgáltat adatot;
  • Debrecen: 11,65 milliárd forint;
  • Szeged: 7,69 milliárd forint;
  • Pécs: 6,31 milliárd forint.

Egy hónappal ezelőtt Debrecennek még csak 7,48 milliárd forint, Szegednek 5,25 milliárd forint, Pécsnek 3,45 milliárd forint volt az adóssága – sorolta a szakember.

Fogy a cégek türelme

Egyre több cég elsősorban a szállítási szerződéseik alapján pénzügyi és jogi lehetőségeket fontolgat. Bár az állam és így az intézményrendszer egyértelmű erőfölényben van – és erre egyes kórházvezetők előszeretettel hivatkoznak is –, ezen a területen egyértelmű áttörésre számít a főtitkár.

Mivel egyre több cég kerül megoldhatatlan, kezelhetetlen helyzetbe, számukra már nem jelent fenyegetést, ha az intézmény egy előlegbekérő, egy fizetési meghagyás vagy a csak készpénzre szállítás esetén azt közli, hogy többet ne számítson arra, hogy tőlük rendel orvostechnikai eszközt. 

Úgy fogalmazott Rásky László, hogy azt látják a kormány még mindig nem foglalkozik érdemben az adósságrendezéssel. Ahogy azt korábban megírtuk, a tervek szerint a beszállítók képviselőivel augusztus végén egyeztet majd Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

Az év hátralevő hónapjaiban Rásky László nem számít érdemi változásra.

Tekintettel arra, hogy a kórházak 35 milliárd forint pluszforrást kaptak, és júliusban csak 7 milliárddal csökkent az adósság, augusztusban valószínűleg még további adósságmérséklődésre lehet számítani. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a műtétek felpörögnek, év vége felé a kórházak is egyre inkább tartalékolnak, készülve az év végi konszolidációra vagyis az adósságrendezésre – tette hozzá a főtitkár.