Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Asztalra csapnak a kórházi beszállítók: azonnali adósságrendezést követelnek

Rekordszintre, 93,7 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága augusztus végére – mondta az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint az egészségügyi intézmények ugyan kaptak pénzt a tartozásra, azt azonban főként bérköltségekre fordították.
További részletek

Tovább sanyargatják a betegellátást: így trükköznek a kórházi adóssággal

Bár a Magyar Államkincstár adatai szerint egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal csökkent a kórházak adóssága, az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány július végén elérte a 88,5 milliárd forintot, a júniusi 86,4 milliárd forint után, mondta Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2023. augusztus 9. - MOK:HU
Idén július végére már több mint 5 milliárd forinttal kevesebb összegben írtak fel gyógyászati segédeszközöket, mint tavaly ilyenkor.
 

A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény-sorozat felderítése 2022 novemberében a Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárását követő feljelentése alapján indult. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint a csalássorozat felderítésére létrehozott nyomozócsoportok munkájának eredményeképpen nagymértékben csökkent a bűncselekményben érintett gyógyászati segédeszközök forgalma, ezáltal az utánuk visszaigényelhető állami támogatás is - írta az NVSZ tájékoztatása nyomán a Magyar Orvosi Kamara portálja.

A bűntetőeljárások megindulása óta markánsan visszaesett az érintett termékek forgalma. A 2022 novemberi rajtaütést követő negyedik hónapban már 803 millió forinttal kevesebb összeget hívtak le a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Ekkor még „csak” gyógycipők szerepeltek a bűncselekményekben. Azonban, amikor bővült a bűncselekményekben érintett segédeszközök köre – többek között gerincortézisekkel, járássegítő eszközökkel, ülőkorzettekkel – ez az összeg is folyamatosan növekedett. Összehasonlítva a 2022-ben felírt összeggel, idén július végére már több mint 5 milliárd forinttal kevesebb összegben írtak fel gyógyászati segédeszközöket, mint tavaly ilyenkor.

Az ortopéd cipők forgalma 39%-kal, az alsó végtag ortézisek 31,7%-kal, míg a gerincortézisek forgalma 30,9%-kal esett vissza.