Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Követeléseik feléhez sem jutottak hozzá a kórházak hitelezői, a beszállítócégek az Orbán-kormány további intézkedéseire várnak

A kabinet december eleji adósság rendezése ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: atv.hu, 2023. szeptember 9.
A közbeszerzési és ellátási főigazgatóságtól várja a kormány a kórházak adósságállományának csökkenését a jövőben – ezt nyilatkozta híradónknak az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter azt mondta: a rezsi illetve a gyógyszerek magas ára okozza az adósság 75-80 százalékát. A híradónknak nyilatkozó korábbi egészségügyi miniszter viszont úgy látja, a kórházak beszállítói felé áll fenn a tartozás jelentős része, akiket a megszűnés fenyeget, aminek következménye a még drágább egészségügy lehet. Az ATV Híradó riportja. 

Kökény Mihály, korábbi egészségügyi miniszter szerint a becslések azt mondják, hogy közelíti a 100 milliárd forintot a jelenlegi adósság. Júliusi adatok szerint a fekvőbeteg ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága egyetlen hónap alatt 14 milliárd forinttal emelkedtek. 

Sokan még csak várnak a pénzükre

Kökény Mihály szerint az egészségügyi intézmények emiatt a beszállítóik felé halmoznak fel tartozásokat, akik közül sokakat a megszűnés fenyeget. ,,Idetartoznak ugye nemcsak a gyógyszercégek, hanem az orvosi eszközöket, műszereket, beszállítók, karbantartók, ez egy nagyon nagyon jelentős összeg, ők még mindig várnak a pénzükre, ott nem történt semmilyen adósságrendezés" – fogalmazott Híradónknak a korábbi egészségügyi miniszter. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár viszont a magas rezsit és a gyógyszerárak megduplázódását emelte ki, amikor az adósság rendezéséről kérdeztük. Takács Péter hangsúlyozta: a kormány a kórházak energiaszámláit már javarészt kiegyenlítette. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a különböző intézmények felszereltsége és energiahatékonysága között jelentős különbségek vannak, amit a kormány egy új állami intézménnyel kíván kompenzálni. 

,,A közbeszerzési és ellátási főigazgatóság lett az a szervezet, ami mostantól szervezi majd a kórházaink üzemeltetését, és ez a hendikep amit az egyes kórházak szintjén gyakorlatilag lehetetlen kezelni, akkor könnyebben kezelhetővé válik, hogy ha minden rendelkezésre álló forrás és erőforrás és minden keletkező költség egy helyen lesz" 

– részletezte az egészségügyért felelős államtitkár. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány nem bontja ki az igazság minden részletét, amit a párt szerint az is jól mutat, hogy nem lehet pontosan megmondani az egészségügyi intézmények tényleges adósságállományát. Komáromi Zoltán, a DK árnyék-egészségügyi minisztere arról beszélt Híradónknak: ,,Itt van szeptember, nem tudunk új számokat, nem tudjuk, hogy hol állnak például az egyetemek, amelyek alapítványi kezelésebe kerültek, és az ő adósságállományuk ami nem szokott kevés lenni, az nincs is benne ebben a 70-80 vagy akár 100 milliárd forintban". 

Komáromi Zoltán hozzátette: az elmúlt 13 évben leginkább az energiahatékonyság növelésével lehetett volna csökkenteni a kórházak adósságállományát.