Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. június 5.

Javíthatna a magánegészségügy jelenlegi helyzetén, ha a magánszolgáltatást igénybe vevők járulékkedvezményt kaphatnának – hangzott el a konferencia azon panelbeszélgetésén, amelyen hazai magánkórházak vezetői vettek részt.

 

A magánkórházak, a magánellátás helyzetének rendezését nagyban elősegítené, ha hosszú távra szóló racionális szabályozás vonatozna erre a területre, ami nem változna évente – mondta Rudas László, az Istenhegyi Klinika tulajdonosa. Papik Kornél, a Budai Egészségközpont igazgatója szerint elősegítené a mostani helyzet javítását, ha a magánszolgáltatást igénybe vevők esetében részben csökkentenék a járulékfizetést.

„A járulékfizetők 53 százaléka jár magánorvoshoz, ezzel ők valójában kétszer fizetik meg az egészségügyi ellátásukat” – mondta Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánklinika operatív igazgatója. Ma már az emberek többségnek van magánorvosa – emelte ki. „A középosztályra ma már az jellemző, hogy ahogy járnak fodrászhoz, úgy van külön fogorvosuk vagy bőrgyógyászuk” – jegyezte meg. A klinika igazgatója elmondta, hogy évente 20 százalékkal nő a pácienseink száma. Kiemelte: már nem csak a jómódúak, hanem átlagos jövedelműek is magánszolgáltatóhoz járnak.