Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. június 5.

A magánszolgáltatások elindítása úgy kezdődött nálunk, hogy sok külföldi beteg keresett meg minket, majd aztán mindenféle marketing nélkül egyre több magyar páciensünk is lett, és a bevezetett szigorításig valójában több lett a magyar ügyfelünk – mondta el Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója az intézmény magánszolgáltatásairól.

 

Utóbbi célt említette a Semmelweis Egészségügyi Kft. ügyvezetője, Kocsis Mariann is. „A célunk az, hogy a Semmelweis Egyetem szabad kapacitásait értékesíteni tudjuk, illetve hogy a kollégáknak egy legális többletjövedelmet biztosítsunk. A kft. folyamatosan bővül, most 24 szakmát fed le, jelenleg 89 közreműködője van, akik a Semmelweis Egyetem dolgozói. „Bár nem rendelkezünk olyan gyönyörű infrastruktúrával, mint a magánkórházak, de a Semmelweis név még mindig vonzó a betegellátásban” – tette hozzá.

Ivády Vilmos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának gazdálkodásért felelős koordinációs főigazgató-helyettese elmondta, azzal, hogy az állami infrastruktúra használatával magánellátást nyújtanak, be tudják csatornázni azokat a pácienseket, akiknek ugyan az első találkozásuk az orvossal az egyetemen van, de utána az intézményen kívülre, más magánszolgáltatóhoz kerül az ellátásuk.