Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Követeléseik feléhez sem jutottak hozzá a kórházak hitelezői, a beszállítócégek az Orbán-kormány további intézkedéseire várnak

A kabinet december eleji adósság rendezése ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: infostart.hu, 2023.október 11..

Idén szeptemberben meghaladta a kórházak adóssága a százmilliárd forintot, ez nagyjából a duplája a tavaly őszi adatoknak. A magyarországi orvostechnikai szektor azonnali állami beavatkozást sürget, az Országos Kórházi Főigazgatóság is elismeri: a helyzet súlyos.

 

Rekordmértékűnek nevezték a lejárt kórházi adósságállományt az egészségügyi szektor orvostechnikai beszállítói szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy a szeptemberi, a 100 milliárd forintot is elérő kintlévőségük már a cégek fennmaradását, működését veszélyezteti.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta: a kórházi adósságok rendezése évről évre probléma, azonban idén sokkal nagyobb a baj. "Most ott tartunk, hogy az idei év adósságnövekedése az előző éveknek legalább a duplája lesz, ha nem történik semmi.

Egészen elképesztő nem fizetési hullám söpör végig az intézményrendszeren"

– mondta az InfoRádióban a főtitkár. Hozzátette, már januárban 14 milliárd volt a lejárt adósság, akkor felhívták a figyelmet arra, hogy különösen az energiaárak, a rezsi növekedése rendkívüli mértékben meg fogja idén terhelni a kórházakat. Az év eleje óta folyamatos tárgyalásban állnak a kormányzattal, és tudják, hogy szűkösek a költségvetési források, ezekért pedig elég sokan állnak versenyben.

Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója hozzátette: még súlyosabbá teszi az egyes vállalkozások helyzetét a "banki környezet", mert nagyságrendileg 20 százalékos banki finanszírozási költségekkel kell számolniuk a cégeknek.

Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára kiemelte, az állami intézményektől nem fogadható el a késedelmes fizetési gyakorlat, hiszen a beszállítók is időben befizették a rájuk vonatkozó összes kötelezettséget. A vállalkozások eladósodottak, nincs forrás, nincs kapacitás, nincs új fejlesztés, ez utóbbi nélkül pedig versenyhátrányba kerülnek a többi céggel szemben – emelte ki.

Az egészségügyi ellátórendszer eszközigényét biztosító beszállító partnerek lejárt kintlevőségeinek mértéke szükségessé teszi a felek korábbiaknál is szorosabb együttműködését és a folyamatos egyeztetést – áll az Országos Kórházi Főigazgatóság közleményében. Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével a felhalmozódott kintlévőségek rendezésének lehetőségeiről folytatott megbeszélésen Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató jelezte, hogy

a kintlévőségek felhalmozódása nem kizárólag az OKFŐ fenntartása alá eső intézményeket érinti, ugyanakkor nem vitatta a kialakult helyzet súlyosságát.

Kiemelte, hogy a tárgyalófelek közös érdeke, hogy az egészségügyi ellátási lánc ne sérüljön, ezért ezt szem előtt tartva szükséges az őszinte párbeszédre alapozott együttműködés.

Az egészségügyi kormányzat, a kórházi főigazgatóság tökéletesen tisztában van a helyzet súlyosságával, ők látják ennek a lehetséges következményeit. Innentől kezdve az már kormányzaton belüli érdekképviseleti képesség kérdése, hogy ezzel a problémahalmazzal mikor sikerül átjutni a tényleges döntéshozók ingerküszöbét" – mondta Rásky László, és hozzátette, október végéig legalább 60 milliárd forintos adósságrendezést kell végrehajtani, mert különben januárt már sok cég nem éri meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG

https://infostart.hu/belfold/2023/10/11/rekordszinten-a-korhazi-adossag-hatvanmilliardot-kovetelnek-azonnal-a-beszallitok