Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: index.hu, 2023. november 26. - Péter Alvarez
Rekordot döntött a kórházak adóssága. Rásky László szerint az adósságrendezésre készülve szándékosan nem fizettek a beszállítóknak a kórházak. Varga Mihály úgy véli, hogy jövőre már sokkal kisebb adósága lesz a kórháznak.
   

Október végére rekordmagas, 123 milliárd forint volt a kórházak adóssága – erről az Economx írt elsőként. A rekordmagas adósság miatt októberben már volt olyan intézmény, ahova a cégek csak készpénzért szállítottak ételt vagy gyógyszert. Az eladósodás az ételek minőségén is meglátszott, penészes kenyérre és romlott felvágottra panaszkodott egy beteg a Szent János Kórházban – írja az rtl.hu.

"Az adósságrendezésre készülve egyes kórházak szándékosan nem fizettek a beszállítóknak, magyarán növelték az adósságot, mert arra számítanak, hogy az adósságrendezésre fordítandó állami forrásból nagyobb arányban fognak részesülni"

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A kormány november elején 90 milliárd forintos adósságrendezésről döntött. Az Államkincstár és az orvosi egyetemek adatai szerint azonban addigra már a 123 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozása. A beszállítók szerint azért nőtt nagyobb mértékben az adósság, mert a kórházak elkezdték gyűjteni a számlákat.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint nem csak a számlagyűjtögetés miatt kapnak különböző mértékben az intézmények a 90 milliárd forintból.

    "Az egészségirányítás jutalmazó, büntető elemeket tett a rendszerbe, tehát különbözőképpen fogja kiszámolni az egyes     kórházaknak járó juttatásokat"

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Varga Mihály jövőre már kisebb mértékű hiánnyal számol. A pénzügyminiszter szerint idén az elszálló energiaáraknak és az inflációnak volt köszönhető az kórházak ilyen mértékű adóssága.