Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. június 5.

Az állami finanszírozás szűkösségére panaszkodtak a Világgazdaság konferenciájának egyik panelbeszélgetésén az állami egészségügyi ellátásban résztvevő magán vállalkozások – patikák, eszközbeszállítók, háziorvosok – vezetői. A jelenlegi forrás duplája kellene ahhoz a háziorvosoknak, hogy rentábilisan tudják működtetni vállalkozásaikat.

 

A háziorvosok 20 év után sem rendelkeznek olyan körülményekkel, amelyek egy valódi vállalkozáshoz szükségesek – mondta Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke. „Egyfajta kvázi vállalkozói helyzetben vagyunk, a gazdálkodó szabadságunk megvan, de ehhez egy alulfinanszírozott helyzet párosul” – jegyezte meg. Az elnök kiemelte: bár a kórházak konszolidációjáról hallunk mindig, az alapellátásban is természetesen képződik hiány. „Én viszont csak úgy tudom a hiányt eltüntetni, ha egyfajta önkizsákmányolást végzek, és a napi 8 helyett 12-14 vagy akár 16 órát dolgozok, ügyeletet vállalok, vagy egyéb magánellátásból juttatom bevételhez a vállalkozásomat” – mondta Selmeczi Kamill, aki szerint ez tömi be azt a hiányt, amit a szektor alulfinanszírozása okoz. Kalkulációja alapján a jelenlegi finanszírozási mérték duplája kellene ahhoz, hogy rentábilisan tudjanak működni a háziorvosi vállalkozások.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta: esetükben a segédeszközök terén látni problémát. Most is dolgozunk az államtitkársággal azon, hogyan lehetne racionalizálni az ellátás ezen szegmensét – árulta el. A jelenlegi helyzetben ugyanis elvárják a cégektől, hogy kiszolgálják a betegeteket, de nem teremtik meg ennek finanszírozási alapját, így vesztességgel vagyunk kénytelenek forgalmazni az eszközöket, ami nem tartható fenn sokáig – hangsúlyozta. A szövetség főtitkára kiemelte: nyugati színvonalú eszközökkel történik a gyógyítás, aminek ára van, a cégek viszont nem tudnak veszteséggel működni. Elismerte, hogy nagy segítség lehet a szektor számára a folyamatban lévő 60 milliárd forintos kórházi adósságkonszolidáció. Ami a jövő évi költségvetés tervezetét illeti, kiemelte, hogy a gyógyászati segédeszköz-ellátás terén nominál értékben nő a rendelkezésre álló forrás mértéke.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a patikák financiális helyzetével kapcsolatban elmondta: reméli, hogy tovább tart majd az elmúlt 2-3 évben tapasztalt javulás a veszteséggel működő gyógyszertárak száma tekintetében. Hozzátette: a jövő évi költségvetés tervezete szerint mindenesetre az ágazat lényegében ugyanolyan forrásokkal számolhat, mint idén.

Egy egészségügyi vállalkozás ismérvei

Takács Zoltán, a Főnix-Med Zrt. vezérigazgatója több jellemzőt is felsorolt arra vonatkozóan, hogy mi tekinthető egy egészségügyi vállalkozás ismérvének. Ezek szerint magántőkéből létesül, tevékenységéhez szükséges erőforrásokat maga biztosítja (tárgyi és személyi egyaránt), üzleti kockázatot vállal (profit – veszteség), minden nyújtott szolgáltatásról számlát ad, illetve piaci áron vásárolt eszközöket, anyagokat használ. Minden más szerinte gebinnek vagy Btk-ügynek tekinthető. A magánorvost felkeresőket pedig az jellemzi, hogy gyors megoldást keresnek a problémájukra, interneten tájékozódnak, akár időpontot is ott foglalnak, és sok esetben ár-érzékenyek, tudatos vásárlók. Azzal, hogy a befizetésén túl saját zsebből is áldoznak az egészségügyi ellátásra, valójában többlet szolidaritást vállalnak – tette hozzá.