Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2024. január 8. - 444.hu
Súlyos adatok az egészségügyből: több mint 26 ezren vannak kórházi várólistán, szaruhártyaműtétre 2025 májusáig kell várni.
 

26 255 páciens vár legalább 60 napja műtéti beavatkozásra Magyarországon – derül ki az Országos Kórházi Főigazgatóság várólista-adatbázisából (a szombati adatok szerint). Ez nagyjából annyi, mint Ajka vagy Jászberény teljes népessége. A honlapon jelenleg húszféle ellátás várólistája található, ezek felében meghaladja a száz napot, öt beavatkozásnál több mint kétszáz nap a várakozási idő országos átlaga - írta a 444.hu.

A várólistán szereplő betegek közül a legtöbben, 11 300-an térdprotézisműtétre várnak több mint hatvan napja, többségük, 9837 beteg ortopédiai ellátásban, míg 1463-an traumatológiaiban. Előbbiben az átlagos várakozási idő („átlagos tényleges várakozási idő a megelőző 6 hónapban”) országos átlagban 263 nap, azaz aki például január 5-én került fel a várólistára, az arra számíthat, hogy szeptember végén műtik meg. Ha jó helyen lakik. Mert ha a nyugat-dunántúli régió (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye), akkor az átlagos várakozási idő máris 430 napra ugrik.

Az OKFŐ honlapján összesen húszféle ellátás várólistáját tartják nyilván. Hogy miért ennyit, azt nem tudjuk. Amit igen: tavaly novemberben még 47 különböző kórkép szerepelt a várólistán. Már decemberben rákérdeztünk az OKFŐ-nél és a BM-nél is, hogy mi magyarázza ezt a látványos csökkenést, de választ nem kaptunk.

A húsz kórkép összességében az átlagos várakozási idő nagyjából 130 nap. Az átlagot jelentősen növeli az orrmelléküreg-műtét sor: ilyen beavatkozásra senki nem vár hatvan napnál régebben, átlagosan 12 napon belül sorra kerül. Enélkül az átlagos várakozási idő több mint 140 nap, nagyjából négy és fél hónap lenne. További részletek a teljes cikkben