Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: medicalonline, 2024. április 11.- T.O. kormanyinfo
Folyamatosak az egyeztetések a kórházi adósságok rendezésével kapcsolatban – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón.
 

Bár a pénzügyminiszter nem adott egyértelmű, határozott választ arra a kérdésre, hogy szóba került-e, illetve döntöttek-e a kormány szerdai ülésén a kórházi adósságok rendezéséről, Varga Mihály azt kijelentette, hogy „a kormány vizsgálja a kérdést”, többszöri egyeztetést is folytattak erről a Belügyminisztériummal és az Országos Kórházi Főigazgatósággal, az eredményekről későbbre ígért tájékoztatást.

Hosszú szünet után – amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter gerincműtéte és azt követő rehabilitációja indokolt – Kormányinfót tartottak a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében. Az eseményen debütált Vitályos Eszter, aki a főpolgármesteri címért ringbe szálló Szentkirályi Alexandrától vette át a kormányszóvívői feladatokat, az újságírói kérdésekre pedig Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is válaszolt Gulyás Gergely mellett.
 

A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nem nyár elején, hanem csak novemberben nyújtják be a 2025. évi költségvetés tervezetét – mondta el Gulyás Gergely, amit azzal indokolt, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye döntő lehet a „háború vagy béke” kérdésében, ami a magyar költségvetést is meghatározhatja.

A kormány 675 milliárd forintnyi beruházást átütemez át az idei évben, ezzel is segítve a költségvetés mozgásterét – jelentette be Varga Mihálypénzügyminiszter a Kormányinfón, reflektálva  arra a napokban megjelent hírre, miszerint a büdzsé hiánya már márciusban elérte a teljes évre tervezett deficitet. Bár a miniszter azt elárulta, hogy a kormánynak voltak elképzelései arról, hogy mely területeket érintse az átütemezés, a részletekről nem számolt be, azt mondta, hogy a tárcáknak kell dönteniük erről, mert ők jobban átlátják a helyzetet. A politikus jelezte: a beruházásokat nem törölik, azok a jövőben megvalósulnak. Elmondta azt is, hogy az idei évre 4,5, 2025-re 3,7, 2026-ra pedig 2,9 százalékos hiánnyal kalkulálnak.

A kormány mindig nyitott a büdzsé átszabására, amennyiben erre szükség van – válaszolt a miniszter arra a kérdésre, hogy szükséges-e az idei költségvetés módosítása. Mint fogalmazott, ha a tervezett lépéseket sikerül átvezetni a költségvetésen, akkor további módosításra nem lesz szükség, és számíthatunk a prognosztizált 2,5 százalékos gazdasági növekedésre. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy nem lesz nyugdíjprémium, mert annak kifizetésére csak 3,5 százalékos növekedés esetén köteles a kormány.

Torzók nem maradnak fenn – így válaszolt Vitályos Eszter arra a felvetésre, miszerint Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter leállította az Amerikai úti zsidó Szeretetkórház építési munkálatait. A tárca a költségvetés védelmében és háború miatt hozta meg a beruházásokat érintő döntéseket, amelyeket néhány hónapon vagy éven belül befejeznek.