Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2015. augusztus 25. – Papp Zsolt

Az államkincstár adatai szerint júliusban további 1,3 milliárd forinttal csökkent a közintézmények lejárt tartozása, így az 75,2 milliárd forinton áll. Annak ellenére sincs mit ünnepelni, hogy ennél kisebb adósságot legutóbb 2013 márciusában görgettek maguk előtt a kórházak, rendőrségek és az állami szektorhoz tartozó szolgáltatók. A legnagyobb állami adós a Klik, amely egymaga 12,5 milliárddal tartozik.

 

2010 januárjában még 21,5 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága, amely az elmúlt öt évben évről-évre fokozatosan emelkedett, míg 2013 novemberében elérte a 120,9 milliárd forintot az államkincstár szerint. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi intézmények, iskolák, bíróságok, de akár a minisztériumok maguk is 120,9 milliárd forintot nem fizettek ki a beszállítóiknak a fizetési határidő lejárta után. A teljes tartozásállomány ennek a többszöröse, hisz a 2010-es évek után volt, hogy fél éves fizetési határidőt kötöttek ki a közintézmények. Tavaly száz milliárd forint körül ingadozott a lejárt adósság, ám az év végére megközelítette a 2013-as rekordot: októberben 118,6 milliárd forintra rúgott a summa.

A beszállítók a közműcégektől az esetenként kamu pályázatírókon keresztül egészen a valódi szolgáltatást nyújtó kkv-kig terjednek. Az persze kérdés, hogy a haveri pályázatíró cégek is hónapok óta várnak-e pénzükre, ám azt tudni, hogy a kórházak nem fizettek éveken keresztül az gyógyszercégeknek, nem fizették ki műszerszállítókat, de olyan cégről is tudni, amely a rendőrségnek végzett nélkülözhetetlen informatikai háttérmunkát, majd a számlák kiegyenlítésére hónapokig várt.

Látva a - pénzügyileg és morálisan is - egyre kezelhetetlenebb helyzetet a kormány a közintézmények konszolidálása mellett tavaly az év második felében és a 2015-ös költségvetésben elkülönített 60 milliárd forintot az adósságállomány csökkentésre. A részletek kidolgozása a legnagyobb adósságokat görgető egészségügyet ellenőrző emberi erőforrás tárca feladata volt. Az alkudozással elment egy fél év, így az adósságok rendezése az elmúlt hónapokban kezdődött csak meg.

Túl vagyunk a kórház-konszolidáción

A helyzet így sem volt fekete-fehér, ugyanis az emberminisztérium közölte a beszállítókkal, hogy aki késedelmi pótlékra számít, annak nem fizetnek - így a cégek lemondtak ezen követelésükről. Az állami kifizetéseknek köszönhetően az áprilisi 116,1 milliárdról július végére 75,2 milliárd forintra csökkent a tartozásállomány, vagyis 40,9 milliárd forint a mínusz. Júliusban azonban a csökkenés már mindössze alig 1,3 milliárdos volt, ami arra utalhat, hogy kifogyóban 60 milliárdos keret. Nem kizárt persze, hogy augusztusban még csökkenésről tud majd beszámolni az adatokat kezelő Magyar Államkincstár. Az orvosi műszergyártók már korábban figyelmezettek, hogy hiába a 60 milliárdos konszolidáció, szeptemberben már újra emelkedhet a kórházak lejárt adóssága a korábbi számlák "élesedése" miatt.

Ezt erősíti meg a Magyar Államkincstár közleménye is. Ez szerint júliusban 1,3 milliárddal csökkent az adósság, ezen belül a kórházi adósság 5,7 milliárddal mérséklődött, vagyis az egészségügyön kívüli területeken újra növekedés történt. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 10,6 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló lejárt tartozás állománya - amelyből 3,4 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 64,6 milliárd forint. A tartozásállományból 39,5 milliárd forint (az összes tartozás 52,6 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel. A nyilvántartott 719 közintézményből 384 számolt be lejárt adósságról, vagyis minden második állami szolgáltatónál baj van a fizetési fegyelemmel.

Nagy bajban az iskolák beszállítói

A részletes adatokból kiderül, hogy a somogyi iskolabotrányok (a szolgáltató kikapcsolta a gázt) ellenére júliusban tovább nőtt az állami iskolafenntartó a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  (Klik) nemhogy csökkentette, hanem 2,8 milliárddal növelte növelte az adósságát, így a ma már 12,5 milliárdra rúg. A somogyi iskolabotrányok és az iskolakezdési hevültében persze a tárca beígérte a közoktatás konszolidálását - ám erre nem nagyon van pénze a tárcának. Mára a Klik lett a legnagyobb adós - az állami oktatási mamut létrehozásának így vitathatatlan eredménye az, hogy rámutatott az oktatás alulfinanszírozottságára és/vagy az intézményfenntartó pazarló gazdálkodásra.

Konszolidáció ide vagy oda, a Pécsi Egyetem adóssága is emelkedett - a nagy orvosi universitasok, a pécsi, a debreceni és a SOTE hosszú-hosszú óta küszködik adósságokkal. Az örök listán bérelt helye van a Honvédkórháznak is, ahol szintén nem tudták gazdaságosan folytatni soha az egészségügyi tevékenységet, vélhetően a számos egyéb nem finanszírozott plusz feladat miatt. A Honvédkórház a területi ellátási kötelezettsége mellett a fegyveres testületek és a politikai elit egészségügyi ellátásért is felel - mindezt teszi az intézmény a magyar színvonalból kiemelkedő szinten - ennek ára az eladósodás. A listán szerepel két állami mamuthivatal, a fővárosi és a Pest megyei kormányhivatal is: mind a két, ellenőrzésekért is felelős cég egyenként több mint egymilliárddal adós a szállítóinak.

Egymilliárd forinton felüli adósok sora (millió forint)
  június július változás
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 9629 12522 2893
Pécsi Tudományegyetem 1743 2262 519
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 2001 2200 199
Pest Megyei Kormányhivatal 1850 1850 0
MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) 1251 1714 463
Debreceni Egyetem 3589 1599 -1990
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 2179 1597 -582
Szegedi Tudományegyetem 3297 1589 -1708
Zala Megyei Kórház 2185 1488 -697
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház 1100 1209 109
Budapest Főváros Kormányhivatala 1091 1090 -1
Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 576 1088 512
Semmelweis Egyetem (SOTE) 539 1087 548
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ 992 1070 78
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 1154 1058 -96
Forrás: Magyar Államkincstár