Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: infostart.hu, 2023. május 13.

A kórházi adósság munkacsoport ülésén évközi, több kisebb adósságrendezés szándékáról nyilatkozott a kormányzat egészségügyi felelőse.

 
 

A kórházi adósság munkacsoport ülését Takács Péter egészségügyi államtitkár nyitotta meg, aztán Lengyel László egészségügyi finanszírozásért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár vezette le. Nemcsak a beszállítói érdekképviseletek voltak jelen, hanem a kórházak képviselői is – mondta az InfoRádióban az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László hangsúlyozta: a középpontban a jövőbeni adósságok kezelése állt.

"Egyértelműen abba az irányba mozdult el a kormányzat, hogy

év közben több, kisebb összegű adósságrendezés legyen.

Ezt megerősítette a közgyűlésen Bidló Judit helyettes államtitkár is. Olyan konkrétum, hogy ez kéthavonta vagy negyedévente lesz-e és milyen összegben, nem hangzott el. Mindenesetre az a szándék, hogy ne az eddigi gyakorlat folytatódjék – mely szerint év végén arról megy a vita, hogy mekkora részét fizeti ki a kormány a kórházi adósságoknak – elég erős kormányzati akaratnak tűnik" – mondta Rásky László, és szerinte a költségvetésben a gyógyító-megelőző ellátásokról szóló fejezetben meg is van erre a fedezet.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a jelenlegi adósságállomány kezeléséről elmondta, hogy március végén 116 milliárd forint volt az intézményrendszer tartozása. Május végéig egy kormányrendelet alapján 63 milliárd forint összegű adósságrendezés jön, és a szövetség ígéretet kapott arra, hogy június végéig egy újabb 40 milliárdos konszolidáció történik.

"Ha ez megvalósul, akkor a kormány legalább február végéig rendezi az egészségügyi intézményrendszer adósságát" – tette hozzá Rásky László.