Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: economx.hu, 2024. június 19.
Bár a kormány két részletben, mintegy 105 milliárd forintban rendezte a kórházak adósságait, az intézmények továbbra is több mint 41 milliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak.
 

Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az Orbán-kormány ismét emeli az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét. 

Ahogy arról az Economx is beszámolt:

Varga Mihály pénzügyminiszternek ezúttal 41 milliárd 26 millió 900 ezer forintot kell azonnal előteremtenie a kórházi adósságok konszolidálására.

A Népszava a hírre reagálva azt írta:

41 milliárd forintos adósságrendezés után is marad egy 41 milliárdos tartozása a kórházaknak, az újabb, második adósságcsökkentő csomag vélhetően nem az utolsó lesz idén.

A tartozás ráadásul az óvatos becslések szerint havonta 12-13 milliárd forinttal nő, így a teljes összeg év végére elérheti a 130 milliárd forintot is.

Az eladósodás ellehetetleníti a betegállást, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészti Központ adatai szerint

az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak nyilatkozva azt mondta:

az adósságrendezés során az eszközszállítók jártak a legrosszabbul. Az orvostechnikai beszállítók csupán 62 százaléka kapta meg a december 31-ei követelésének legalább 80 százalékát. Ráadásul van olyan cég, ami egyetlen forintot sem kapott.

A főtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy a tartozások kiegyenlítésére utalt összeg elosztási elve nem jó, s a pénz is kevés. A mostani adósságrendezéssel is marad olyan eszköz, amit már rég elhasználtak a műtéteknél az intézmények, de azok kifizetésére legalább újabb fél évet kell várniuk a cégeknek.

A kormány áprilisban 63,4 milliárd forintot különített el kórházi adósságrendezésre. Az összegből a 2024. február 29-én fennálló, lejárt tartozásuk alapján részesültek az intézmények. Június 18-án további 41 milliárd forintról rendelkezett a kormány, ez az összeg hamarosan megérkezhet a kórházak számláira.