Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. augusztus 26. – Willin-Tóth Kornélia

A kórházi várólisták és az egészségügyben évtizedek óta tapasztalható áldatlan állapotok egyik következménye a szakemberek elvándorlása mellett az lett, hogy egyre több vállalkozó lát fantáziát – és fizetőképes keresletet – a hazai magánegészségügyben. Akad, aki a külföldön élő magyarokra fókuszálna, mások egy egészségügyi reformban bízva kapacitást építenek ki.

 

Július végén nyílt meg a jelenleg 3000 négyzetméteres szakrendelővel és egynapos sebészeti központtal működő Duna Medical Center Budapesten. Az összesen 12 milliárd forintos projekt során azonban a magán-egészségügyi komplexum 2016 végére 130 férőhelyes kórházzal is bővül. A minap a fő tevékenységként szállítmányozással és logisztikai szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Révész Holding Zrt. jelentette be, hogy csúcstechnológiájú műtő és négy kórterem is működik abban a mintegy ezer négyzetméteres egészségügyi szolgáltató központban, amelyet több cég felvásárlásával a budai MOM Park Bevásárlóközpont harmadik emeletén hoztak létre. 

A jelek szerint egyre több vállalkozó lát fantáziát a magyarországi magánegészségügyben, ami korántsem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a GKI Gazdaságkutató tavaly készített reprezentatív felmérése szerint a 18 és 60 év közöttieknek mintegy fele kész lenne fizetni a magánellátásért a társadalombiztosító által finanszírozott helyett. A nagyobb magánszolgáltatók évről évre folyamatos – akár évi 15-20 százalékos – forgalomnövekedésről számolnak be, és bár hivatalos adatok nincsenek, becslések szerint az egészségügyi szolgáltatásokra fordított magánkiadások ma már elérik a 30-50 milliárd forintot – nem is beszélve a paraszolvenciára költött összegről.

A MediHelp International 1999 óta van jelen a régióban, és ebben az évben azt tapasztalták, hogy az ügyfelek száma 20-30 százalékkal nőtt 2014-hez képest. „Több ezer ügyfelünk döntő többsége Magyarországon élő magyar állampolgár, illetve itt élő külföldi. Célunk azonban, hogy bővítsük a kört, mégpedig a más európai uniós tagállamokban dolgozó magyarokkal” – mondta a Világgazdaságnak Kovács András, a MediHelp üzletfejlesztési igazgatója. A statisztikák szerint 600 ezer magyar dolgozik külföldön, ebből a Foglaljorvost.hu tapasztalatai alapján több tízezren járnak haza elintézni orvosi vizsgálataikat – azaz a piaci lehetőség adott.

A MediHelp évi 800–2500 euróért – azaz évi 240–750 ezer, havi 20–63 ezer forintért – biztosít teljes körű kórházi és ambuláns ellátást (utóbbit minimum európai lefedettséggel), orvosi, gyermekorvosi, nővéri ügyeleti szolgáltatást Budapesten és 25 kilométeres körzetében, valamint légi mentést. Az elsősorban az életkortól függő éves díjat a kor előrehaladtával sávos bontásban állapítják meg. A cég nemzetközi hálózata több mint 200 ezer orvoshoz biztosít közvetlen elérhetőséget a világ 190 országában.

Kovács András szerint a következő években tovább gyarapszik majd a magánkórházak, -klinikák és más magán-egészségügyi szolgáltatók száma, ez pedig csökkenti az árakat, így egyre szélesebb réteg tudja majd kifizetni ezeket vizsgálatokat, terápiákat és ellátásokat.

„A Révész Holding két cég felvásárlásával most lényegében kapacitást épít ki, bízva egy olyan egészségügyi reformban, amely lehetővé tenné, hogy a betegek válasszanak az állami és a magánellátás között” – mondta lapunknak Székely Zsolt, a cégcsoport vezérigazgatója a MOM Park Medical Centerről. – Az ideális megoldás az lenne, ha a magánszolgáltatók egyszer majd pénzt kapnának az OEP-től, amikor a páciens az állami intézmények helyett őket választja, természetesen mindig a szükséges ellátás költségeinek megfelelően. A páciensek így élhetnének a választás jogával, és a havi néhány ezer forintba kerülő magán-egészségbiztosítások révén azt is bebiztosíthatnák, hogy egy műtétért ne kelljen 100-150 ezer forintot fizetniük” – tette hozzá. Mivel az egészségügyi szabályozás hosszú távon nem kiszámítható, ezért nehéz megbecsülni, mikor térülhet meg a MOM Park Medical Center, de a befektető legalább 15-20 évre becsüli az ehhez szükséges időt.

Kelet-Magyarországon a közeljövőben egyelőre nem terjeszkedik majd a magán-egészségügyi szolgáltatások területén a Révész Csoport, de hisznek abban, hogy nem Budapest a világ közepe, ráadásul – véli Székely Zsolt – a romániai és ukrajnai tehetős réteg is jó lehetőségeket kínál.

* * *

Átirányíttatnák a befizetéseket a biztosítottak is

A Róbert Károly Magánkórház & Róbert Rendelőintézet és a Szinapszis Kft. szintén reprezentatív májusi kutatása szerint a járulékfizetők több mint 40 százaléka azt szeretné, ha az OEP eljuttatná a magánszolgáltatókhoz az állami kasszába általuk befizetett összeget, amennyiben magánellátást vesznek igénybe, és páciensként csak az e feletti részt kellene kifizetniük. Ha tehetnék, tízből négyen csak a kötelező 6930 forintos minimumot fizetnék az OEP-nek, és kizárólag magán-egészségügyi szolgáltatásokat vennének igénybe.

Nem mellesleg Európa-szerte nő a magán-egészségügyi szolgáltatások súlya, amit mutat a magánkórházi ágyszámok növekedésének aránya is. Hollandiában például a kórházi ágyak 90 százaléka magánkézben van, Németországban pedig százból 45. A legfrissebb elérhető adatok 2008-ra vonatkoznak, ezek szerint Kelet-Közép-Európában ez a szám sokkal alacsonyabb: Magyarországon, Romániában és a környező országokban mindössze 5-6 százalék.