Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Váratlan hír érkezett a magyar kórházakból

Szeptember 30-án 41,6 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak a beszállítóknak a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A szeptemberi növekedés "mindössze" félmilliárd forint az idei, 4-5 milliárdos havi átlag tizede.
További részletek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyar Idők, 2015. szeptember 18. – Haiman Éva

Teljes egészében felhasználták a kórházak augusztus végéig azt a hatvanmilliárd forintot, amelyet lejárt tartozásaik rendezésére biztosított számukra még áprilisban a kormány – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a konszolidációt bonyolító Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK). Mint mondták, az adósságrendezés első számú vezérelve a számla fizetési határideje óta eltelt idő volt.

 

Ennek elsődleges oka, hogy a beszállító kis- és középvállalkozásokat már az ellehetetlenülés fenyegette, miután átlagosan csak 240 nap után jutottak a pénzükhöz.

A fizetési határidőn túl a kórházak mérlegelték, milyen szempontokat vesznek figyelembe a számlák kiegyenlítésekor – jelezte az ÁEEK. Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára erre úgy reagált: Félő, hogy ismét elsősorban a magyar tulajdonú vállalkozások lesznek a fizetési sor végén. Rásky László szerint az egészségügyi ellátórendszer továbbra is alulfinanszírozott. Ennek eredménye, hogy augusztus végén már csaknem 42 milliárd forint volt a kórházak lejárt tartozásállománya.