Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2015. szeptember 24. – Szepesi Anita

Egy június 9-én elfogadott törvénymódosítás értelmében 2016. január 1-től a nagykereskedők már nem vesznek részt a támogatott gyógyászati segédeszközök forgalmazásában. Nélkülük viszont, a rendszer jellegénél fogva, több tízezer rászoruló beteg nem, vagy csak nagy nehézségek árán jutna hozzá a szükséges eszközökhöz. Szakmai szervezetek most Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez írtak levelet a jogszabály korrekciója érdekében.

 

A hírek szerint a gyógyászati segédeszköz (gyse)  forgalmazásban is támogatásvolumen korlátozást terveznek, a beszállítókkal kötendő szerződések miatt pedig pontosan követhetővé, átláthatóvá kívánják tenni a támogatott gyse kereskedelmi útját. Vélhetően ez a cél vezette a jogszabályalkotót a júniusi salátatörvényben megfogalmazott módosításnál, amikor úgy rendelkezett, hogy támogatott gyse-t a forgalmazó csak a forgalomba hozótól, vagyis magától a gyártótól szerezhet be, az ellátási láncban nem vehetnek részt viszonteladók, azaz nagykereskedők.

A transzparenciára irányuló jogalkotói törekvéssel a szakmai szervezetek is egyetértenek, álláspontjuk szerint a gyse-ellátás minden komoly szereplőjének érdeke a nagyobb átláthatóság. Mint az Orvostechnikai Szövetség főtitkárától, Rásky Lászlótól megtudtuk, a gyse támogatási rendszer átalakításáról és racionalizálásáról régóta zajlanak az egyeztetések, a szakmai munkának azonban még mindig csak az elején tartanak. Sok fontos kérdést kell megvitatni, és ebben a témakörben minél szélesebb körű szakmai, szakmapolitikai egyeztetésekre van szükség.

Mi hát a baj?

Mint arról lapunk már többször is beszámolt, a vidéki, illetve a kisebb forgalmazóknak nincs lehetősége közvetlenül a forgalomba hozóval, gyártóval szerződni, a nagyobb gyógyszertáraknak pedig a közvetlen beszerzéssel, megfelelő logisztikai infrastruktúra hiányában annyira megnőnének a költségeik, hogy már nem férnének bele a támogatott árba. Azaz a nagykereskedők kihagyásával egyszerűen nem működik megfelelően a rendszer. A törvénymódosítás miatt a gyógyszer-nagykereskedők már nem is szerződnek a hazai gyse gyártókkal, akiknek szintén nincs megfelelő logisztikai hátterük a raktározáshoz, kiszállításhoz, így kénytelenek lesznek leépíteni a kapacitásokat.

Mindezek miatt állítják azt a gyse forgalmazásban résztvevő piaci szereplők érdekvédelmi szövetségei - Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) -, hogy a gyse nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások, különösen a gyógyszertárak részére elsősorban vérelemző tesztcsíkokat, inkontinencia termékeket és kötszereket szállító gyógyszer-nagykereskedelmi cégek, valamint a leginkább a vidéki, kisebb forgalmazók ellátását végző viszonteladók szerepe nélkülözhetetlen a magyarországi támogatott gyse ellátásban.

Nélkülük több tízezer beteg, rászoruló nem, vagy csak nagy nehézségek árán jutna hozzá a számára szükséges eszközökhöz.

Amit a szakmai szervezetek az egészségügyi államtitkárságnak már szóban és írásban többször is jeleztek - ahol késznek is mutatkoztak a szakmai érvek hatására a korrekcióra vonatkozó kérést támogatni - most Balog Zoltán miniszternek is megírták, hangsúlyozva, hogy a módosítás az ellátás folyamatossága érdekében szükséges.

Ami hiányzik a jogszabályból

Javaslatuk szerint a törvényt azzal kellene kiegészíteni, hogy társadalombiztosítási (tb) támogatással csak olyan gyse-t lehessen forgalmazni, melyet a forgalmazó közvetlenül az eszköz forgalomba hozójától vagy olyan kereskedőtől szerzett be, amely igazolni tudja, hogy az eszköz a forgalomba hozójától származik. Az igazolás módjának meghatározására az egészségügyért felelős miniszter kapjon felhatalmazást. A szervezetek szakmai segítséget is felajánlanak a transzparencia kiszélesítését szolgáló eszköz- és szabályrendszer kidolgozásához.