Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Váratlan hír érkezett a magyar kórházakból

Szeptember 30-án 41,6 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak a beszállítóknak a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A szeptemberi növekedés "mindössze" félmilliárd forint az idei, 4-5 milliárdos havi átlag tizede.
További részletek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2015. október 14. – Szepesi Anita

Augusztusról szeptemberre mintegy 700 millió forinttal csökkent a kórházi adósságállomány, így szeptember végén 41,2 milliárd forint volt a kifizetetlen számlák összege a Magyar Államkincstár adatai szerint. Szakértők a kifutó uniós projektek számláinak kifizetésével magyarázzák a változást.

 

A Magyar Államkincstár (MÁK) augusztus végén 41,922 milliárd forintos kórházi adósságállományról számolt be, a szeptember végi összesítésnél 41,210 milliárd a végösszeg, vagyis 712 millió forinttal apadt a ki nem fizetett számlák összege. Hogy az adósságban a kórházi beszállítók és a szolgáltatók számlái mellett mekkora részt képviselnek a futó uniós beruházások terhei, a MÁK adataiból nem derül ki.

A Magyar Kórházszövetség adósságnyilvántartása ugyanakkor valószínűleg a beruházási költségek nélküli adósságot mutathatja ki - egy szeptember közepi szakmai konferencián ugyanis a kórházszövetségi elnök 37 milliárdos augusztus végi adósságról beszélt, (szemben a MÁK ugyanerre az időszakra vonatkozó 41,9 milliárdjával), s az ott felvetődő kérdésre, mely szerint ebben a 37 milliárdban vajon mennyi lehet a pályázatokhoz kötődő tartozás, a válasz az volt, hogy ez az összeg már nem tartalmaz ilyen adatokat - hívja fel a figyelmet Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szeptemberi csökkenésre a kifutó uniós projektek kifizetésén kívül más magyarázat nem nagyon lehet, rendszerszintű átalakításról ugyanis nincsenek hírek, az Orvostechnikai Szövetség tagvállalati vezetői pedig arról számoltak be, hogy éppen pályázati terhekre hivatkozva sok helyütt leállították a kifizetéseket, gyűjtik a pénzt, mert a beruházási végösszeg magasabb, mint az eredetileg tervezett.

Az adósságcsökkenés a 30 napnál kevesebb ideje, illetve a 30-60 nap között lejárt tartozásoknál következett be - ez is inkább a beruházók kifizetésére utal -, a 30 nap alatti állomány 1,3 milliárddal, a 30-60 nap között lejárt tartozások 1,1 milliárd forinttal csökkentek, a 60 napon túl lejárt tartozások viszont 1,8 milliárd forinttal gyarapodtak.

Hol csökkent az adósság?

A mérséklődés  jellemzően az egyetemi és a nagy, megyei kórházaknál számottevő. A Debreceni Egyetem 607, a Semmelweis Egyetem 473 millió forinttal faragta adósságát, a veszprémi Cholnoky Ferenc és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kórházaknál egyaránt 150-150 millió forinttal, a Bács-Kiskun Megyei Kórházban 145 millió forinttal, a Zala Megyei Kórházban 301 millió forinttal apadt az állomány. Az Uzsokiban 229, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban 579 millió forinttal lett kevesebb a kifizetetlen számlák értéke.

Hol nőtt?

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ezzel szemben újra 400 millióhoz közelít az adósság egy havi gyarapodása és a Miskolci Semmelweis Kórházban is meghaladta a 300 millió forintot a szeptemberi növekmény. A Szent Lázár Megyei Kórházban több mint 200 millió, a Heim Pál Gyermekkórházban csaknem 200 millió forint a növekedés.

A legnagyobb adósok sorában továbbra is élen jár a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ 2,2 milliárd,  a Szegedi Tudományegyetem 2,5 milliárd, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet 2,1 milliárd forint tartozással.

A kórházi adósságállomány eddig mintegy 3-4 milliárd forinttal nőtt havonta, a szeptember végi 40 milliárd körüli adósság így arra utal, hogy év végére a korábban jósolt 60 milliárd forint helyett lehet, hogy "csak" 50-55 milliárddal tartoznak majd az intézmények a beszállítóknak és a szolgáltatóknak.