Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: HírTV, 2015. október 13. – KK, KaG

Visszavonta elődje ígéretét a szakdolgozók életpályamodelljéről az új egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán kollektív szerződést ajánl helyette, ami a Magyar Orvosok Szövetsége szerint nem ér semmit. Az egyik baloldali kispárt úgy summázta az államtitkár kinevezését, hogy az ágazat kapott egy újabb csődgondnokot.

 

„Beteg a magyar egészségügy, és azért is vagyok itt ezen a helyen” – mondta az új egészségügyi államtitkár, aki a magyar egészségügy gyógyításának a háziorvosi rendszer és a kórházak fejlesztésével látna hozzá. A kórházak világát belülről ismeri Ónodi-Szűcs Zoltán, maga is volt igazgató, kinevezése előtt pedig a kórházakat fenntartó állami hivatalt igazgatta. Több pénzt egyelőre nem ígért, csak ellenőrzést.

„Ma azt látjuk, hogy az intézményi felhasználás, az intézményi igény mentén történik. Nagyon nehéz megmondani, hogy a forrás sok vagy kevés, hogyha ez a lakosság igényei mellett történt. Az első lépés az lenne, hogy derüljön ki, hogy mi a lakossági igény, ami ehhez szükséges, és csak akkor lehet meghatározni, hogy a forrás sok volt-e vagy kevés” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

A kórházak adósságának jelentős részét az állam átvállalta tavasszal, de a hiány máris újratermelődik. És ez mindaddig így lesz, amíg az ágazat nem kap több pénzt a költségvetésből. Ezt a Magyar Kórházszövetség elnöke sokszor elmondta már, legutóbb szeptember végén beszélt erről a Hír TV stúdiójában, még az új államtitkár kinevezése előtt. „100 milliárdos nagyságrend hiányzik a büdzséből, ha összehasonlítjuk magunkat akár egy visegrádi országgal, több száz milliárd forint hiányzik, ami az egész ellátási színvonal javítására, munkatársak bérezésére, az elégedettség és eredményesség növelésére kellene” – mondta Velkey György.

Amikor Ónodi-Szűcs Zoltánt az emberi erőforrások minisztere bemutatta, Balog Zoltán mellett állt az államtitkár elődje is. Zombor Gábor azt ígérte, hogy 2016-ra életpályamodellt dolgoznak ki az egészségügyi szakdolgozóknak. Az ígéretet az új államtitkár zárójelbe tette. „Szükség lenne arra, hogy egészségügyben dolgozók munkáját kellőképpen ismerje el a magyar társadalom. Azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb pont, a kérdés csak az, hogy ezt milyen módszerrel lehet megtenni. Biztos, hogy önök is tudják, hogy több mint egy hónappal ezelőtt az összes érdekvédő szervezettel egy beszélgetés kezdődött el, és most úgy tűnik, hogy most nem az életpályamodell lesz a megoldás, hanem egy kollektív szerződés, amely az egész ágazatra vonatkozni fog majd” – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán.

A Magyar Orvosok Szövetsége szerint kollektív szerződéssel nem állítható meg az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlása. „Az az információ, ami nekem erről volt, eljuttatták nekem ezt az anyagot, az nulla, semmi. Nulla összeget tartalmaz, a fizetésekről semmit nem beszél. A távlati jövőben jó lenne közelíteni az európai fizetésekhez. Ez nem kollektív szerződés. Ez arra jó csak, hogy takarózzunk vele. Ezt végképp elutasítjuk” – mondta Bélteczki János elnök.

Az ellenzék pártok több pénzt követelnek az ágazatnak. „Valódi és azonnali lépésekre van szükség. Meg fog mutatkozni, hogy az új egészségügyi államtitkár csak egy újabb csődgondnok a magyar egészségügy élén, aki végrehajtja az orbáni megszorításokat, hogy a haveroknak több pénz jusson, vagy pedig ténylegesen fontos neki az, hogy a magyarok kevésbé betegedjenek meg, és akik megbetegednek, azok pedig nagyobb eséllyel gyógyulhassanak meg a magyar egészségügyben” – mondta Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja.

Az új egészségügyi államtitkár legfontosabb feladatának azt jelölte meg, hogy az egészségügy a lakosság igényeit szolgálja.