Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel - derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.
További részletek

Tízmilliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu, 2015. november 20. – Szepesi Anita

Egy hónap alatt több mint ötmilliárd forinttal gyarapodott az egészségügyi ellátórendszer adósságállománya, a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint október végén a kórházak és rendelőintézetek 46,2 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak.

 

Október végére az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek lejárt tartozásállománya 82,7 milliárd forintra hízott, ez 8,6 milliárdos növekmény a szeptemberi állapothoz képest - derül ki a MÁK honlapjáról. A 82,7 milliárdból 11,8 milliárdnyi szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás.

Az összes tartozás 56,6  százaléka, 46,8 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ebből 46,2 milliárd forintnyi a szállítók-szolgáltatók kifizetetlen számláinak összege.

A legnagyobb adósok listájának éllovasa továbbra is az MH Egészségügyi Központ, melynek adóssága a szeptember végi 2,2 milliárd forintról csaknem 2,8 milliárdra gyarapodott. A jelentős tartozást felhalmozó egyetemek közül többnél viszont október végére tetemes csökkenést regisztrált a MÁK. A Debreceni Egyetemen például 1,8 milliárd forintról 1,3 milliárd forintra, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 2,5 milliárdról 1,7 milliárdra apadt az adósságállomány.

Az egészségügyi intézmények nagy részénél 10 százalék körüli a növekedés egyik hónapról a másikra, a nagy megyei kórházakban inkább a 20-30 százalékos gyarapodás jellemző, több kórházban viszont ennél is jobban megugrott a tartozások növekedése. A Fejér megyei Szent György Oktató Kórházban például 1,13 milliárd forintról 1,7 milliárdra, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban egymilliárdról másfél milliárd fölé ugrott az adósság, a BAZ megyei kórházban pedig október végére csaknem megduplázódott a szeptemberi 549 milliós forintos összeg. Megállíthatatlannak látszik a budapesti Péterfy eladósodása, itt 1,3 milliárd forintról több mint másfél milliárdra, az Uzsoki utcai kórházban pedig 66 millióról 426 millió forintra dagadt a tartozásállomány.

Nincs itt semmi látnivaló

Noha az elmúlt hónapokban úgy tűnhetett, hogy 40 milliárd forint körül stabilizálódik a kórházi adósságállomány, a mostani növekedés mégsem meglepő, egyfelől mert az őszi hónapokban a nyárinál több ellátási feladat jut ugyanarra a szűkös forrásra, másfelől a Kórházszövetség saját felmérése is az adósságállomány havi 3-5 milliárd forintos növekedését jelzi - válaszolta lapunk kérdésére Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a rendszer forráshiányos. A hátralévő hónapokban további 6-10 milliárddal dagadhat az állomány, a Kórházszövetség  nagyjából 55-60 milliárdos év végi tartozásra számít - tette hozzá Velkey György.

Nincs a friss számokban semmilyen meglepetés - erősítette meg Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára is. A kórházi beszállító cégek arról számolnak be, hogy nem változott a fizetési morál, az Egészségbiztosítási Alap számait nézve pedig ezúttal az év végi kasszasöprésben sem lehet bízni - fűzte hozzá.

Rásky László arra számít, a jelenlegi trend mellett jövő tavaszra nagyjából ugyanakkora lesz az adósságállomány, mint 2015 első negyedévének végén.  Az azért persze nagy különbség, hogy 2015-ben a cégek bízhattak a 60 milliárdos konszolidációban, most viszont még ígéret sincs az adósságok akár részleges rendezésére. Így viszont nagy kérdés, hogyan telik majd el a 2016-os esztendő - vetette fel az OSZ főtitkára.

A kórházak pénzügyi helyzete legalább 10 éve folyamatosan romlik, s miközben a kormányzati kommunikáció szerint egyre több pénz jut az egészségügyre, az adósságnövekedés megállítására nem látszik a megoldás. A havi szintű, egyszer-egyszer előforduló megtorpanásokkal együtt is a trend változatlan, alátámasztva azt a szakmai álláspontot, mely szerint a jelenlegi struktúrában nem elegendőek a gyógyításra szánt források.