Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Nol.hu, 2016. január 30. – Lencsés Károly

Elég messze vagyunk attól, hogy eldobhassuk a tajkártyánkát, bár az új személyi igazolvány bevezetésének egyik célja az volt, hogy megszabaduljunk attól és az adóigazolványunktól.

 

Ám ezeket csak akkor hajíthatjuk el,

ha az új személyiben elektronikusan rögzített azonosítók olvasására alkalmas eszköz mindenütt rendelkezésre áll. Több megkérdezett háziorvos is jelezte azonban lapunknak: erre nem ad pénzt.

A január 1-jétől kibocsátott okmányokba mikrocsipet építettek, amelyen adatok sorát rögzítik. Tartalmazza a nevet és a születési dátumot – ezek a kártyán is olvashatók –, a tulajdonos digitalizált arcképét, ujjlenyomatát, elektronikus aláírását, adó- és taj számát. Az új funkciók viszont csak akkor működnek, ha a szükséges informatikai rendszert is biztosítják hozzá.

Első körben 900, az új e-személyi elektronikusan tárolt adatai­nak olvasására alkalmas eszközt vásároltak. Ezekből 650 került az okmányirodákhoz, kétszáz a NAV ügyfélszolgálataihoz, tíz az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz – közölte kérdésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

A hivatal tájékoztatott arról is, hogy további 3100 eszköz beszerzését tervezik a közeljövőben, és ezek közül az adóhatóságnak 450, az egészségbiztosítónak 190 darabot adnak át.Tudatták: az utóbbi két szervezetnél a láthatatlan információk – az adóazonosító jel, illetve a taj szám – kinyeréséhez szükséges feltételek megteremtése még tart.

A keretből az okmányirodai és a kormányablak-hálózat is részesül. A további okmányolvasókról viszont az érintetteknek, például az egészségügyi intézményeknek kell gondoskodniuk. Ez annyit jelent, hogy a háziorvosoktól a kórházakig az ellátórendszer összes szereplőjének kártyaolvasó berendezést kell vásárolnia ahhoz, hogy a betegek az új személyivel jelentkezhessenek ellátásra.

Szerettük volna megtudni, hogy hány készülékről és összességében mekkora kiadásról lehet szó, de a hivatal erre nem tudott válaszolni.

Valamivel több mint hatezer háziorvos praktizál, s nekik, valamint a szakrendelőknek és a kórházaknak biztosan tízezres nagyságrendben kellene beszerezniük kártyaolvasót. Ezek ára néhány tízezer forintnál kezdődik, így óvatosan becsülve is

több százmilliós kiadással lehet számolni.

Sietniük persze nem feltétlenül érdemes, mert évekig tarthat, mire a teljes népesség jelentős részét ellátják az új igazolvánnyal. Ami így jó ideig nagyjából arra használható, mint a régi: igazolhatjuk magunkat vele.