Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Megszűnhetnek a kórházi adósságok

Magyarországon az elmúlt másfél évben, a koronavírus-járvány miatti pandémiával folytatott küzdelem idején még inkább felfokozódott a várakozás az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban – mondta Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) országos kórház-főigazgatója az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy konferenciáján.
További részletek

Meglepő adatok érkeztek a magyar kórházakból

Áprilisban megközelítette a 33 milliárd forintot a magyar kórházak adósságállománya az Államkincstár szerdán közzétett adatai szerint. A tartozásállomány növekedése 2021-ben meglehetősen nagy amplitúdóval hullámzik hónapról hónapra, a januári 11 milliárdos és a márciusi 6 milliárdos kiugrás után áprilisban "mindössze" 3,67 milliárd forint volt. Idén átlagosan havonta 6,2 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2014. december 3. - BEB

Nemcsak a kalocsai női börtön lakói, hanem a sátoraljaújhelyi férfi rabok is jól varrnak.

 Rendhagyó divatbemutatónak lehettek részesei, akik kedden ellátogattak a László kórházba. A büntetés-végrehatás gazdasági társasága, az Adorján-Tex Kft. és konzorciumi partnere, a Sebtex Kft. mutatták be azokat az egészségügyi formaruhákat, amelyeket a szakértők jóváhagyása után a jövőben a fogvatartottak gyártanak majd. A ruhavizit nagy tetszést aratott a jelenlévő potenciális megrendelők, a kórházak gazdasági és ápolási osztályai vezetőinek körében.

4000-4100 fogvatartottat alkalmaznak a BV börtöneiben – tájékoztatta a Weborvost Lajtár Józsefvezérőrnagy, a BVOP országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese. Az országban összesen 11 gazdasági társasága van a büntetés-végrehajtásnak, vannak, amelyek például bakancsot gyártanak, van, amelyik a rendvédelmiseket látja el uniformissal. Az egészségügyi formaruhákat a kalocsai és sátoraljaújhelyi börtönben működő Adorján-Tex Kft. állítja elő. Nem véletlen, hiszen a kalocsai női börtön, de a vezérőrnagy szerint a „fiúk is nagyon jól varrnak", különösen lepedőket és paplanokat. A rabok ezért a munkáért fizettséget is kapnak, a jogszabályok szerint a minimálbér egyharmadát.

Három éve lépett életbe az a kormányrendelet, amely szerint a közintézményeknek minden olyasmit, amit BV gazdasági társaságai gyártanak, azt tőlük kell megvenni. Kivétel ez alól, ha ezeket a termékeket a piaci árnál 20 százalékkal drágábban kínálja a BV. A kötelező vásárlás miatt sokan zúgolódtak, már csak azért is, mert a rabok által készített áruknak se a minősége, se az ára sokáig nem volt megfelelő. A divatbemutatón többször is elhangzott, hogy a gyártók szerették volna, ha változik a helyzet, és a megrendelők nem muszájból, hanem szívesen vásárolnak tőlük. Ezért is kötöttek egy éve szerződést egy olyan céggel, a Sebtex-szel, amely magasabb minőségű egészségügyi textíliák forgalmazását és azt tűzte ki célul, hogy jobban odafigyelnek a megrendelők igényeire.

Az eltelt egy évben új alapanyagok felhasználásával, az egészségügyi partnerek igényeinek felmérésével, egy profi tervező, Burda Anna segítségével új kórházi kollekciót alakítottak ki – mondta Győri András a Sebrex ügyvezető igazgatója. Mielőtt azonban a tömeggyártás elkezdődnek egy végső mustrát szerettek volna, ahol az egészségügyben dolgozók tapasztalataikkal, tanácsaikkal még alakíthatnak a terveken. Erre került sor kedden a László Kórházban, ahol láthatóan tetszést arattak, az átlagosan 1500-2500 forint nettó árú nadrágok, köpenyek, tunikák.