Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Továbbra sem fizetnek a kórházak a beszállítóknak - a betegek is megérezhetik

Júniusban 41, 5 milliárdra rúgott a kórházak adóssága - az adósságállomány az állammal szembeni része elenyésző, magánszolgáltatókkal szemben fennálló tartozások teszik ki központi részét. A legfrissebb hírek arról szólak, hogy a kórházak már nem is csepegtetik a pénzt, hanem egyáltalán nem fizettek .
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2014. december 3. - BEB

Nemcsak a kalocsai női börtön lakói, hanem a sátoraljaújhelyi férfi rabok is jól varrnak.

 Rendhagyó divatbemutatónak lehettek részesei, akik kedden ellátogattak a László kórházba. A büntetés-végrehatás gazdasági társasága, az Adorján-Tex Kft. és konzorciumi partnere, a Sebtex Kft. mutatták be azokat az egészségügyi formaruhákat, amelyeket a szakértők jóváhagyása után a jövőben a fogvatartottak gyártanak majd. A ruhavizit nagy tetszést aratott a jelenlévő potenciális megrendelők, a kórházak gazdasági és ápolási osztályai vezetőinek körében.

4000-4100 fogvatartottat alkalmaznak a BV börtöneiben – tájékoztatta a Weborvost Lajtár Józsefvezérőrnagy, a BVOP országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese. Az országban összesen 11 gazdasági társasága van a büntetés-végrehajtásnak, vannak, amelyek például bakancsot gyártanak, van, amelyik a rendvédelmiseket látja el uniformissal. Az egészségügyi formaruhákat a kalocsai és sátoraljaújhelyi börtönben működő Adorján-Tex Kft. állítja elő. Nem véletlen, hiszen a kalocsai női börtön, de a vezérőrnagy szerint a „fiúk is nagyon jól varrnak", különösen lepedőket és paplanokat. A rabok ezért a munkáért fizettséget is kapnak, a jogszabályok szerint a minimálbér egyharmadát.

Három éve lépett életbe az a kormányrendelet, amely szerint a közintézményeknek minden olyasmit, amit BV gazdasági társaságai gyártanak, azt tőlük kell megvenni. Kivétel ez alól, ha ezeket a termékeket a piaci árnál 20 százalékkal drágábban kínálja a BV. A kötelező vásárlás miatt sokan zúgolódtak, már csak azért is, mert a rabok által készített áruknak se a minősége, se az ára sokáig nem volt megfelelő. A divatbemutatón többször is elhangzott, hogy a gyártók szerették volna, ha változik a helyzet, és a megrendelők nem muszájból, hanem szívesen vásárolnak tőlük. Ezért is kötöttek egy éve szerződést egy olyan céggel, a Sebtex-szel, amely magasabb minőségű egészségügyi textíliák forgalmazását és azt tűzte ki célul, hogy jobban odafigyelnek a megrendelők igényeire.

Az eltelt egy évben új alapanyagok felhasználásával, az egészségügyi partnerek igényeinek felmérésével, egy profi tervező, Burda Anna segítségével új kórházi kollekciót alakítottak ki – mondta Győri András a Sebrex ügyvezető igazgatója. Mielőtt azonban a tömeggyártás elkezdődnek egy végső mustrát szerettek volna, ahol az egészségügyben dolgozók tapasztalataikkal, tanácsaikkal még alakíthatnak a terveken. Erre került sor kedden a László Kórházban, ahol láthatóan tetszést arattak, az átlagosan 1500-2500 forint nettó árú nadrágok, köpenyek, tunikák.