Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Követeléseik feléhez sem jutottak hozzá a kórházak hitelezői, a beszállítócégek az Orbán-kormány további intézkedéseire várnak

A kabinet december eleji adósság rendezése ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyaridők.hu, 2016. április 4. - Haiman Éva

Koncepciót dolgoznak ki a járványok visszaszorítására.

  Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések 30-50.százaléka nem előz­hető meg - állítja az Országos Tisztifő­orvosi Hivatal (OTH) járványügyi fő­osztályvezetője. Dánielisz Ágnes teg­nap az Ml aktuális csatornán ugyan­akkön1iád is.h.:a.ngsúlyozta: a raodern, onvostudomány eredrnényechcgy sú­lyos. betegeket kezelhetnek, komoly be­avatkozásokat végezhetnek, de a fertő­zésnek fennáll valamekkora veszélye. Összességében azonban sokkal több ember életét mentik meg, mint amek­kora veszélyt a fertőzés jelent. 

 A főosztályvezető a témáról annak apropóján beszélt, hogy az 1001 or­vos hálapénz nélkül elnevezésű Face­book-csoport rendkívüli gyűlést sür­getett.a kórházi fertőzések visszaszorítására. A csoport azt követően állt ki ezzel, hogy Hegedűs Zsolt, a Rezi­densek és Szakorvosok Szakszerveze­tének (Reszasz) alelnöke több helyen is arról beszélt: „Magyarországon kór­házi fertőzési vészhelyzet van". A Re­szasz azóta egyeztetett az OTH-val, és - mint arról Hegedűs Zsolt a Me­dicaforu.ine:nakU.yHátkozott "'i. a ter­vek szerint a-.magyar vissonyokat fi­gyelembe véve, a szakmai szerveze­tekkel közösen dolgoznak majd ki egy szakmai koncepciót a kórházi fertőzé­sek visszaszorítására. A csoport azt követően állt ki ezzel, hogy Hegedűs Zsolt, a Rezi­densek és Szakorvosok Szakszerveze­tének (Reszasz) alelnöke több helyen is arról beszélt: „Magyarországon kór­házi fertőzési vészhelyzet van". A Re­szasz azóta egyeztetett az OTH-val, és - mint arról Hegedűs Zsolt a Me­dicaforu.ine:nakU.yHátkozott "'i. a ter­vek szerint a-.magyar vissonyokat fi­gyelembe véve, a szakmai szerveze­tekkel közösen dolgoznak majd ki egy szakmai koncepciót a kórházi fertőzé­sek visszaszorítására.

Az érdekvédők igényként vetették fel, hogy legyenek nyilvános, intézményen­ként elérhető adatok arról, hol mennyi beteg fertőződött meg kórházban, és hányan haltak bele. Ezzel kapcsolatban Dánielisz Ágnes arra hívta fel a figyel­met, hogy az adatok önmagukban, az elemzésükhöz szükséges. szakértelem' nélkül leginkább csak téves következte­tések levonására alkalmasak. A megré­mült betegek - mondta - olyan intéz· ményekbe akarnak majd menni, aho kisebb a fertőzésveszély, ám nem fel· tétlenül megfelelő számukra. Csakhogj például minél súlyosabb állapotú hete­géketdátnák el valahol, annál nagyobl a kórházifertőzések aránya. Ezért azol a leggyakrabban intenzív terápiás osz tályokon, koraszülött intenzív centru mokban (PIC), műtétes, illetve króni kus belgyógyászati osztályokon fordul nak elő. A fertőzések iránti fogékony ságot ráadásul - mint arra ugyancsak í Medícalonline-on az ÁNTSZ korább járványügyi főosztályvezetője, Böröc Karolina rámutatott - számos egyél tényező, többek között a beteg általá nos állapota is befolyásolja.