Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Kórház szaklap, 2014. téli kiadás

Interjú Petki Tamással, a Variotrade Kft. ügyvezetőjével.

Három csúcstechnológiájú CT és egy DSA telepítésével zárja a 2014-es évet Toshiba berendezéseket forgalmazó Variotrade Kft. A cég ügyvezetőjével, Petki Tamással beszélgettünk.

=====

-----

– A nagy német és amerikai multicégek dominálta piacon hogyan tud sikeres lenni egy kvázi családi vállalkozás?

– A mondás szerint minden összehasonlítás rossz, mert valahol elhomályosítja az igazságot. Mi egy önálló kategória vagyunk, egy olyan magyar vállalkozás, mely a legfejlettebb technológiát nyújtja, megbízható szervizháttérrel és egy multinacionális cég teljes támogatásával, immár huszonöt éve a magyar piacon.

- Mennyire működik ez a modell a gyakorlatban? A Toshiba lenne egy ésszerű alternatívája a nagyoknak?

– A Toshiba világszerte, így Európában is, egyike a négy nagy világcégnek, mely valamennyi képalkotó modalitást kínálja. Ultrahang-készülékeink Európában már a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkeznek, míg CT-eladásokban stabilan a harmadik helyen állunk. Prémium CT-szegmensben, a 128 szelet feletti kategóriában másodikak vagyunk. MRI-ben folyamatos a növekedés, és kardiovaszkuláris röntgenben a legmagasabb szakmai elvárásokat is ki tudjuk elégíteni. Celestion PET/CT-készülékünk az idei RSNA kongresszuson debütált.

– Hogy tükröződik mindez a magyar piacon?

- Mi inkább a minőségre, mint a mennyiségre igyekszünk fókuszálni. Minden új partner egy új lehetőség, de nagy felelősség is. A munka nem áll meg az eladásnál, folyamatosan dolgoznunk kell, hogy az ügyfél elégedett legyen az évek során. Nyilván nem tudunk mi sem minden elvárást teljesíteni, megfelelni minden igénynek. Amikor új helyen mutatkoztam be, többször indult már azzal a beszélgetés, hogy ezt, azt, amazt, de még emezt sem tudják a gépeink. Vagy épp nincs pont olyan termékünk, amire az ügyfél gondolt. Picit szokatlan hozzáállás, belátom, de tisztelem annyira a partnert, hogy megkíméljük egymás idejét, ne beszéljek lyukat senkinek a hasába. Azt szoktam mondani, ha valaki BMW-t akar venni, mert ő csak attól érzi magát boldognak, annak úgysem lehet eladni egy Lexust vagy egy Volvót. A Toshiba készülékek technológiai színvonala, klinikai előnyei kiemelkedőek, mi ezt igyekszünk kihangsúlyozni.

- Mit jelent az ügyfeleknek ez a technológiai színvonal?

– Kiemelkedő képminőséget, egyedülálló klinikai alkalmazásokat, maximálisan felhasználó- és páciensbarát ergonómiát, és piacvezető, tényleg egyedülálló dóziscsökkentési megoldásokat. A tévedés kockázatával, de úgy gondolom, hogy a hazánkban újonnan telepített CT-k közül jelenleg a Toshiba készülékei üzemelnek a legalacsonyabb sugárdózissal. Óriási a választék a hazai képalkotó diagnosztikai piacon, nagy a verseny, és a versenytársak értékesítési szakemberei is rendkívül felkészültek – amennyire visszajutnak hozzám az információk. A Toshiba mottója a “Vezető innováció”, ott rejlik a részletekben.

– Milyen újdonságokkal jelent meg idén a Toshiba?

– Idén a már telepített PET/CT bemutatkozása volt a legnagyobb újdonság, mely ergonómikus, 90 cm-es gantry nyílással rendelkezik. 2015-től újgenerációs PUREVISION detektor kerül minden új CT-készülékünkbe, mely akár további 40%-os dóziscsökkentést eredményez megnövelt érzékenységének köszönhetően. Kardiovaszkuláris röntgen területén is a dóziscsökkentési lehetőségek jelentik a legnagyobb kihívást. Spot Fluoro technológiánk egyedülálló képminőséget biztosít, többletdózis nélkül. De hogy ne csak az újdonságokról szóljak: Aquilion ONE CT-készülékünk16 cm széles detektorával- mely egy teljes szervet képes egyetlen körülfordulás alatt felvételezni – immár hat éve töretlen népszerűségnek örvend, szerte a világban.

– A hazai piacon milyen fejlődési lehetőségeket lát?

– A két vezető halálozási ok, a kardiovaszkuláris és a daganatos betegségek CT/MRI-vel való szűrésében komplett forradalom zajlott le az elmúlt évtizedben, Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt. Ez nálunk még hátravan. Itt várunk jelentős korrekciót a jövőben. Persze tisztában vagyunk az egészségügy nem könnyű helyzetével, a szakemberek leterheltségével, problémáival. Nem várható el tőlük még a szűrés-megelőzés feladatának népszerűsítése is, ez inkább állami feladat és érdek. Ami fontos, hogy a technológia, a tudás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a szükséges szűrések viszonylag rövid időn belül megvalósíthatóak legyenek, annak valamennyi népegészségügyi és igen jelentős költséghatékonysági eredményével együtt.

– Mik a terveik az elkövetkezendő években?

– Iparági érdekképviseleti szerveken keresztül komoly erőfeszítéseket teszünk – ezek egyik résztvevője a Toshiba -, hogy a minél szélesebb hazai döntéshozói körnek bemutathassuk a korszerű képalkotó diagnosztika klinikai, népegészségügyi és költséghatékonysági előnyeit. Bízunk benne, és azért dolgozunk, hogy az evidencia alapú szűrés-megelőzés minél nagyobb teret nyerhessen hazánkban is. Ezek persze hosszú távú feladatok, és nem hoznak azonnali üzleti eredményeket. De már hozzászoktam, hogy az egészségügy egyfajta hosszútávfutás, nincsenek azonnali eredmények.