Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. január 30. – Haiman Éva

Migráció – ígéretek vannak, de a fiatalok biztosra mennek

 

Semmit nem csökkent az egészségügyi dolgozók migrációja az elmúlt évben: míg 2013-ban 1950-en, tavaly 1943-an kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól. Az EEKH adatai azt mutatják, hogy míg az orvosok, fogorvosok és ápolók körében néhány fővel kevesebben akartak másutt munkát vállalni, a gyógyszerészek, a szülésznők és az egyéb egészségügyi szakmák körében fokozódott az elvándorlás.

Az orvosok közül a legtöbben, 59-en háziorvosi képesítéssel álltak odébb, őket az aneszteziológusok követték (53-an), majd a belgyógyászok (51-en). A távozók között 35 sebész, 33 csecsemő- és gyermekgyógyász, 22 szülész-nőgyógyász, 20 pszichiáter, 16-16 klinikai onkológus, neurológus és traumatológus volt, de szinte az összes orvos szakma képviselői megtalálhatók az emigráló doktorok között.

A legkevésbé a 35 évnél fiatalabbak elégedettek a magyar egészségüggyel, ők azok, akik közül a legtöbben emigrálnak. Tavaly az összes külföldre távozott egészségügyi dolgozó több mint fele, 1019 orvos és ápoló volt harmincöt éven aluli. Az orvosoknál ugyanez volt az arány: a 948 engedélyt kérőből 573-an még nem töltötték be a 35. életévüket. A legnépszerűbb célpont továbbra is Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria, de még mindig sokan vállalnak munkát svéd, ír, svájci kórházakban.

A kormány azt reméli, hogy a háziorvosok elvándorlását megállíthatja, de legalábbis mérsékelheti azokkal az intézkedésekkel, amelyek a márciusban kormány elé terjesztendő háziorvosi törvényben szerepelnek majd. Ezekről egyelőre keveset tudni, de úgy hírlik, nagyobb kompetenciát adnának a háziorvosoknak, amivel magasabb díjazás is járna. Ez év márciusától a praxisok finanszírozása is emelkedik havi átlagosan 130 ezer forinttal, ám szakértők szerint mindez kevés lesz ahhoz, hogy érdemben befolyásolja a folyamatokat: jelenleg évente a százat sem éri el a háziorvos-gyakornokok száma az országban, a 80-90 frissen végzett háziorvosnak csak a 25 százaléka áll munkába a végzést követően.