Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyar Nemzet, 2015. január 30. – Gidró Kriszta

Közpénzből felújított kórházakban, az OEP-kassza terhére csak állami szereplők nyújtanak szolgáltatást a jövőben – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Hódmezővásárhelyen egy lakossági fórumon. A politikus közölte: erről jövő heti ülésén tárgyal a Fidesz-frakció. Elmondta azt is, a nagyobbik kormánypárt abból indul ki, hogy az egészség nem üzlet, abban nincsen helye magánérdeknek és profitnak. (A kórházakban többnyire a képalkotó diagnosztikai eljárásokat vagy például a művesekezeléseket végzik magáncégek az OEP-kassza terhére.)

 

A miniszter elmondta azt is: a jövőben egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre, szűrővizsgálatokra és a háziorvosokra, a vezető haláloknak számító betegségek esetében pedig a kezelésre is a jelenleginél jóval több pénzt költenek. Kifejtette: Magyarországon infarktusban, vastagbél- és emlődaganatban, valamint agyvérzésben halnak meg a legtöbben. A két daganatos betegség szűrővizsgálatokkal kimutatható, a korai felfedezés esetén esély van a gyógyulásra.

– Az infarktus és az agyvérzés esetében nem mindegy, hol történik ez az emberrel, ha 25-30 kilométeren belül van ellátásra alkalmas kórház, szövődmény nélkül gyógyítható, ha nincs, sokkal kisebb a beteg esélye – mutatott rá a miniszter. Így a kormány ilyen centrumok kialakítását és a meglévők fejlesztését tervezi.

A szűrővizsgálatok esetében jóval nagyobb szerepet szánnak a háziorvosoknak, akiknek az állami támogatását jelentősen emelnék. A miniszter kijelentette: a kormányzat 500 milliárd forint elköltését tervezi a kórházak fejlesztésére, “nem szabad hagyni, hogy ezt magáncégek szétlopják”. Lázár kiemelte: évente 120 ezer ember hal meg, s csak 88 ezer gyermek születik. A kormány célja, hogy 2018-ra a halálozások számát 100 és 110 ezer közé csökkentse, a születések számát pedig 95-98 ezerre emelje.

Tartozás

A kórházi kintlévőségek tőketartozása év végére elérte a 80 milliárdot, a kórházak így “sakkoznak” a kifizetetlen számlák rendezésével. A beszállítók eközben kiesnek a köztartozásmentes adatbázisból, mivel nem tudják idejében fizetni az áfát és a járulékokat – közölte tegnap a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége. Úgy látják, megoldás az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásának új alapokra helyezése lehet. (Forrás: MTI)