Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye

Az Orvostechnikai Szövetség felhívja az egészségirányítás vezetőinek figyelmét arra, hogy a magyar egészség ügye túl fontos ahhoz, hogy arról ne a tények alapján folyjék az általános eszmecsere és a szakmai vita.
További részletek

További lépések a XXI. századi magyar egészségügy irányába

Horváth Ildikó: Tele van az ország bátor kórházi dolgozókkal. Egyre többen helyezkednek el vagy épp térnek vissza az egészségügybe dolgozni a béremelésnek, a lakhatási körülmények javításának és az intézmények megújulásának köszönhetően — mondta el a lapunknak adott interjúban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Július elsejétől, a Semmelweis-naptól újabb nyolcszázalékos alapbéremelést kaptak az ápolók és a védőnők, illetve megkezdhették munkájukat a praxisközösségek. Az államtitkár szerint minden intézkedésnek a fejlődő, folyamatosan javuló egészségügyi ellátás irányába kell mutatnia.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: infostart.hu, 2019.június 18. - Harangozó Éva
Azt kéri az Orvostechnikai Szövetség a kormánytól, hogy július közepéig rendezze az egészségügyi intézmények május végével lejárt adósságát.
Az Orvostechnikai Szövetség kérésének apropója, hogy a kormány bejelentése szerint július 1-jével új finanszírozási modell lép életbe az egészségügyi intézmények esetében, ami Rásky László főtitkár szerint kiváló alkalom lenne arra, hogy a kormány lenullázza az intézmények adósságát, így ugyanis jobban lehetne mérni az új finanszírozási rend és az intézményi gazdálkodás hatékonyságát is.
Az idei év első öt hónapjában átlagosan négy és fél milliárd forinttal nőtt az intézmények lejárt adóssága, május végére elérte a 37 milliárd forintot. Régóta kommunikáljuk, hogy a 40 milliárd körüli adósság már a kórházi ellátást veszélyezteti, ezért mindenképpen szükséges az évközi konszolidáció, ha ez nincs, akkor az év végére 70 milliárd is lehet a hiány, ami nagyon súlyos problémákhoz vezethet" - sorolta az InfoRádióban Rásky László.

Azonnal jön még 11 milliárd forint
11,18 milliárd forinttal megemelkedett az idei központi költségvetés gyógyító-megelőző ellátások körébe tartozó célelőirányzat fejezete - írja a Magyar Közlönyre hivatkozva a Napi.hu. Az összeg a fejezethez rendelt összeg 25 százaléka.

Mint felidézte, az elmúlt öt évben részletes javaslatokat küldtek el a kormánynak, megértve azt, hogy a finanszírozó nyilván előbb látni szeretné, hogy az intézmények hogyan gazdálkodnak, és miből adódik a jelenlegi adósság.
"Alaposan körüljártuk mi is, a kormány is, sőt a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is, utóbbi két szervezet eléggé konkrét javaslatokat tett a finanszírozás módosítására. Abban mindenki egyetért, hogy a jelenlegi pénzügyi források nem elégségesek a nullszaldós működéshez, tehát mindenképpen új forrásokat kell tenni a rendszerbe."

Az eddigi javaslataikon túlmenően most már azt is javasolják a kormánynak, hogy az egészségügybe áramló termékek áfáját a legalacsonyabb kulccsal kéne adóztatni - ez 5 százalék -, abban az esetben ugyanis, amikor állami intézmény a vásárló, akkor a vásárlás értékében lévő áfát maga az állam fizeti meg, amit aztán a cégek befizetnek az államnak, vagyis itt egyszerűen "forog egy áfatömeg" a rendszerben, plusz bevétele nincs az államnak, a forrásigény viszont így is tízmilliárdokkal kevesebb lenne.