Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Pénzügyminisztérium: Önellátó lesz Magyarország az egészségügyi védőfelszerelésekben is

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban.
További részletek

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ), Ortopédikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI) és ORTETIKA, PROTETIKA, REHABILITÁCIÓ SZÖVETSÉG (OPRA) szövetségek közös sajtóközleménye

Korábban a sajtóban bemutattuk, hogy 10 éve változatlan az ortopédiai cipők ára, amely az évi közel 140.000 ortopéd cipőt rendelő beteg ellátását és a gyártást végző a közel 100 magyar kkv és a háttéripar létét veszélyezteti.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: infostart.hu, 2019.június 18. - Harangozó Éva
Azt kéri az Orvostechnikai Szövetség a kormánytól, hogy július közepéig rendezze az egészségügyi intézmények május végével lejárt adósságát.
Az Orvostechnikai Szövetség kérésének apropója, hogy a kormány bejelentése szerint július 1-jével új finanszírozási modell lép életbe az egészségügyi intézmények esetében, ami Rásky László főtitkár szerint kiváló alkalom lenne arra, hogy a kormány lenullázza az intézmények adósságát, így ugyanis jobban lehetne mérni az új finanszírozási rend és az intézményi gazdálkodás hatékonyságát is.
Az idei év első öt hónapjában átlagosan négy és fél milliárd forinttal nőtt az intézmények lejárt adóssága, május végére elérte a 37 milliárd forintot. Régóta kommunikáljuk, hogy a 40 milliárd körüli adósság már a kórházi ellátást veszélyezteti, ezért mindenképpen szükséges az évközi konszolidáció, ha ez nincs, akkor az év végére 70 milliárd is lehet a hiány, ami nagyon súlyos problémákhoz vezethet" - sorolta az InfoRádióban Rásky László.

Azonnal jön még 11 milliárd forint
11,18 milliárd forinttal megemelkedett az idei központi költségvetés gyógyító-megelőző ellátások körébe tartozó célelőirányzat fejezete - írja a Magyar Közlönyre hivatkozva a Napi.hu. Az összeg a fejezethez rendelt összeg 25 százaléka.

Mint felidézte, az elmúlt öt évben részletes javaslatokat küldtek el a kormánynak, megértve azt, hogy a finanszírozó nyilván előbb látni szeretné, hogy az intézmények hogyan gazdálkodnak, és miből adódik a jelenlegi adósság.
"Alaposan körüljártuk mi is, a kormány is, sőt a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is, utóbbi két szervezet eléggé konkrét javaslatokat tett a finanszírozás módosítására. Abban mindenki egyetért, hogy a jelenlegi pénzügyi források nem elégségesek a nullszaldós működéshez, tehát mindenképpen új forrásokat kell tenni a rendszerbe."

Az eddigi javaslataikon túlmenően most már azt is javasolják a kormánynak, hogy az egészségügybe áramló termékek áfáját a legalacsonyabb kulccsal kéne adóztatni - ez 5 százalék -, abban az esetben ugyanis, amikor állami intézmény a vásárló, akkor a vásárlás értékében lévő áfát maga az állam fizeti meg, amit aztán a cégek befizetnek az államnak, vagyis itt egyszerűen "forog egy áfatömeg" a rendszerben, plusz bevétele nincs az államnak, a forrásigény viszont így is tízmilliárdokkal kevesebb lenne.