Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kórházreform: készülnek a nagy újraosztásra

Többek között a tapolcai, a kazincbarcikai és a komlói intézmény is elveszítheti összes aktív ellátását – derül ki a lapunk birtokába került kormányzati munkaanyagból.
További részletek

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra kéri Magyarország Kormányát, hogy tegyen azonnali intézkedéseket az egészségügyi intézmények lejárt adósságának rendezése érdekében.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: népszava.hu. - 2019. június 28., Danó Anna
Kásler Miklós tárcájánál erre nincs pénz, de a humánminiszter lobbizhat a pénzügyminiszternél azért, hogy az egészségügyiek is részesedhessenek abból a 152 milliárd forintból, amit a kormány a rendkívüli béremelések fedezetére tett félre.
Lapunk azt firtatta a csütörtöki Kormányinfón, mekkora a miniszter mozgástere azon a csütörtöki találkozón, amelyen Cser Ágnessel, az MSZ-EDDSZ elnökével egyeztettek a szakdolgozói és orvosi béremelésről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azt mondta: a Pénzügyminisztérium fejezetében van 152 milliárd forint a különböző ágazatok bérfejlesztésére, s ebből juthat az egészségügynek is. A miniszteri és szakszervezeti egyeztetéstől pedig azt várják, hogy ott fogalmazódjanak meg az ágazatra vonatkozó igények. Béremelések biztosan lesznek jövőre, de annak mértékéről a kormány dönt majd. Gulyás Gergely hozzátette: abban érdekeltek, hogy hosszú távú bérmegállapodások szülessenek.

Arra a kérdésünkre, hogy az egészségügynek pontosan mekkora összeg juthat, azt felelte: direkt nem osztották még fel, hiszen a keret több ágazaté lesz. Emlékeztettet arra is, hogy az orvosbérek még soha egyetlen egy ciklusban nem emelkedtek annyit, mint az Orbán-kormányok alatt. Mint ahogyan tisztában vannak azzal is, hogy az még mindig nem éri el az uniós átlagot.

  Megkérdeztük azt is, hogy van-e a kormánynak feladata a csecsemők számára létfontosságú K-vitamin gyógyszertámogatását illetően. Mint írtuk, a készítmény jó ideje hiánycikk, a helyettesítő készítményekre nincs támogatás, ezért a szülők most 5600 forintért jutnak a készítményhez a patikákban a korábbi 364 forint helyett. „Ha egy csecsemők számára létfontosságú gyógyszer ára több mint a tízszeresére nő, ott van feladata a kormánynak” – mondta Gulyás Gergely, aki szerint most azt várják, hogy a szakpolitika megfogalmazza a támogatással kapcsolatos javaslatát, hogy léphessenek. 

Az Mfor.hu kérdésére kiderült az is, hogy a nyáron biztosan nem lesz adósságrendezés. (A kórházak adóssága már a nyár elejére elérte a 37 milliárdot.) Gulyás Gergely mint mondta: az emberi erőforrások miniszterének a kormány feladatul adta, hogy úgy gondolja újra a finanszírozást, hogy az ideit követően többé ne forduljon elő az eladósodás. Ezért az intézményeknek olyan kapacitásokat állapítottak meg, amelyből megfelelően tudnak majd gazdálkodni. (Ennek részleteit azonban egyelőre a kórházi vezetők sem ismerik.)