Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Különös számok érkeztek a magyar kórházakból

Októberben 710 millió forinttal csökkent a kórházak tartozása, amely így 40,8 milliárd forintot tesz ki a Magyar Államkincstár adatai szerint.
További részletek

Közbeszerzések: kockázatok néhány tízezer forintos spórolásért

Hatékonyság alatt a finanszírozó mindig kiadáscsökkentést ért, holott az ár nem lehet az egyedüli értékelési szempont.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2019. augusztus 5. - Komócsin Sándor
Éles vita alakult ki az Állami Számvevőszék és a kórházigazgatók között: az előbbi súlyos hibákat talált a kórházak gazdálkodásában, az utóbbiak arra hívják fel a figyelmet, hogy betarthatatlan szabályok szerint kell dolgozniuk.
 
- Ön szerint a szabályozási környezet jó, és csak a kórházigazgatók tehetnek arról, hogy nem teljesítenek megfelelően? - kérdezte a Népszava egyebek mellett Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökétől arra utalva, hogy az állami ellenőrző szervezet súlyos szabálytalanságokat talált a kórházak gazdálkodásában.

- Ellenőrzési tapasztalataink szervezetirányítási pénzügyi, és vagyoni tekintetben vannak - kezdődött a válasz. Megfogalmaztunk jó néhány úgynevezett integritást erősítő, vagyis a korrupciós veszélyeket kezelő javaslatot, ami után a parlament, illetve a kormányzat tett javító intézkedéseket. Ha az intézmények legalább ezeket a jogszabályokat betartanák, jobb állapotok lennének.
 
Ezután azt firtatta a napilap, hogy tudja-e az ÁSZ elnöke, hogy a kórházigazgatók naponta hágják át a számviteli törvényt, amikor aláírják azokat a számlákat, amelyekre már biztosan nincs pénzük. Sok választásuk nincs, mert vagy ellátják a beteget, vagy áthágják az előírásokat.
 
- Sajnos látjuk - mondta Domokos László. Ezek súlyos törvénysértések. De a kettő nem függ össze. A kórházi orvosoknak gyógyítaniuk kell a saját szabályaik szerint, a gazdasági egységeknek pedig, azaz a kötelezettségvállalóknak be kell tartani a gazdálkodási szabályokat, a pénzügyi protokollokat. Ha egy ágazatban notórius módon megszegik a törvényeket, azt nem lehet másként nevezni, mint káosz és anarchia?

Ha ekkora a gond, akkor hogyan fordulhat elő, hogy a kórházaknak már most 43 milliárd forint adóssága van? - firtatta a napilap.

A válasz szerint az éves elszámolás a kérdés. Év közben mindig vannak kifizetett, meg ki nem fizetett számlák. A mai magyar jogszabályok szerint a kötelezettségvállalásokat vezetni kell. Jelenleg ezt a kórházak nem vezetik, tehát igazából nem tudom - mondta az ÁSZ vezetője -, hogy honnan veszik, hogy egyébként pontosan mennyi kifizetetlen kötelezettségvállalás van.

A kincstár tette ki a honlapjára - szólt a válasz. A magyar jogszabályok szerint év végével kell csak hitelesen ezzel elszámolni, tehát ez egy likviditási adat lehet - véli az ÁSZ elnöke. Az ellenőrzésnél csak az éves elszámolást nézik, annak végén nem lehet nagyobb a pénzköltés, mint amit az éves költségvetési keret megengedett. Egy kórházigazgató is addig nyújtózkodhat ameddig a takarója ér.