Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kórházi adósság: Kásler Miklós sorra vette a felelősöket

Mintegy 30 százalékban a kórházak menedzsmentjei tehetők felelőssé a kórházi adósságok újbóli felhalmozódásáért – mondta az InfoRádiónak az emberi erőforrások minisztere. A hazai kórházak jelenleg közel 64 milliárd lejárt adósságot görgetnek maguk előtt, ami becslések szerint 70 milliárd forintra duzzadhat az év végére. A kormány évről évre kifizeti a kórházi adósságállományt, az idén azonban erről még nem született döntés.
További részletek

Az adósságrendezésről hallgattak, de tudjuk, hogy lennie kell

A ráfordításoknak az ellátások valós költségeire kell épülniük – ez egyenesen Banai Péter Benő prezentációjában szerepelt.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: hvg.hu, 2019. augusztus 26. - Világgazdaság
Egy hónap alatt 1,5 milliárd forinttal nőtt a hazai közintézmények adóssága.

Közel hatvanmilliárd forintos adósságot halmoztak fel a hazai közintézmények júliusra, írja a Világgazdaság a hétfői számában. A lap a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataira hivatkozva közölte, hogy júliusban már 58,1 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési szervek, ez 1,5 milliárd forinttal több a június 30-i állapothoz képest.

Az összeg több mint 80 százalékát, azaz 47,3 milliárd forintot az egészségügyi intézmények, kórházak, klinikával rendelkező egyetemek halmozták fel.

Közülük a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet görgeti maga előtt a legnagyobb tartozást, 3,54, illetve 3,22 milliárd forintot a június végi 3,31, illetve 2,98 milliárdhoz képest.  A Debreceni Egyetem júliusban már 2,67 milliárddal tartozott, míg júniusban 1,93-mal.

A legeladósodottabb tárca az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett 50,44 milliárd forinttal, ami júniusban még csak 46,42 milliárd volt. A honvédelmi tárca a júniusi 2,98 milliárd forint után júliusra 3,22 milliárdra hizlalta az adósságát, a Belügyminisztériumnak viszont sikerült lefaragnia a tartozásból, ami a júniusi 1,88 után már csak 1,59 milliárd forint.