Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Koronavírus - Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be (2. rész)

Az egészségügyi helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a cél most a fertőzés terjedésének lelassítása, nem a vírus "megölése", mert ahhoz vakcina kellene.
További részletek

Koronavírus - Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be (1. rész)

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Így két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs kora reggeli tanácskozása után.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Infostart.hu, 2019. december 6. - InfoRadió
Mintegy 30 százalékban a kórházak menedzsmentjei tehetők felelőssé a kórházi adósságok újbóli felhalmozódásáért – mondta az InfoRádiónak az emberi erőforrások minisztere. A hazai kórházak jelenleg közel 64 milliárd lejárt adósságot görgetnek maguk előtt, ami becslések szerint 70 milliárd forintra duzzadhat az év végére. A kormány évről évre kifizeti a kórházi adósságállományt, az idén azonban erről még nem született döntés.
A minap a Népszava írt arról, hogy október végén a kórházak adóssága már 63,8 milliárd forint volt, és az intézmények tartozása havonta 10-20 százalékkal nő. A szokásos év végi eladósodás ezúttal azonban a szokásosnál is nagyobb tanácstalanságot váltott ki az intézmények vezetőiből, hiszen a hiányzó összeg mintegy húsz százalékkal nagyobb a tavalyinál, másrészt a korábbi években ilyenkor már látni lehetett, hogy a kormány mit kezd a helyzettel. A kórházi adósságok 70-80 százalékát 29 intézmény hozza össze.

Kásler Miklós ezzel kapcsolatban közölte: a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felmérte az eladósodások okait. Szavai szerint:

körülbelül 30 százalékban a kórházmenedzsment tehető felelőssé, ugyanakkor a kórházi tevékenység kedvezőtlen portfóliója,

tehát traumatológia, sebészeti-, intenzív kezelések és másoknak a művelése jelenti leginkább az eladósodás okait, illetve a kedvezőtlen intézményi struktúra. És nyilvánvaló,

ahol a probléma, ott kell beavatkozni

– tette hozzá a miniszter az InfoRádiónak nyilatkozva, és ennek megfelelően alakulnak majd a soron következő időszak döntései.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár szerint gyakorlati példák is bizonyítják, hogy a kórházak menedzsmentjei igenis, felelősek a kórházi adósság újratermelődéséért. A politikus a Nézőpont Intézet Gyógyuló Egészségügy című konferenciáján úgy fogalmazott, menedzsmentváltással egyensúlyi gazdálkodás érhető el a kórházakban úgy, hogy a szolgáltatási színvonal is megmarad.
Az államtitkár az InfoRádió kérdésére közölte, az biztos, hogy az államnak helyt kell állnia a fenntartásában lévő intézmények kapcsán, de

arról egyelőre még nincs döntés, hogy a kormány mikor és milyen feltételek mellett rendezi a kórházak adósságát.

Mindazonáltal, mint fogalmazott, nem egyszerűen arról van szó, hogy az intézmények tartozását a kormányzat központi segítséggel törleszti-e vagy sem, hanem arról, hogy milyen változások szükségesek ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük ezt a folyamatos konszolidálási igényt.