Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Veszélyben a betegellátás - súlyos kockázatai vannak az adósságrendezés késlekedésének

Súlyos kockázatai vannak, ha a kormányzat nem tisztázza rövidesen a tavaly november végére 70 milliárdra duzzadt kórházi adósság rendezésének határidejét és elveit, valamint juttatja el a számlák ellenértékét a beszállítóknak. A késlekedés szállításkimaradáshoz, elmaradó műtétekhez vezethet, aminek beláthatatlanok a következményei a betegekre nézve - fejtegette egy keddi szakmai konferencián Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki ezért gyors intézkedést sürgetett.
További részletek

Lesznek a beszállítók között, akik bedobják a törölközőt

A kórházi adósság egy részének tényleges rendezése legkorábban március végén várható.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: medicalonline, 2019. december 12. - Tarcza Orsolya
Az állam már költött a dél-budai centrumkórházra, ha a főváros másutt építkezne, meg kell térítenie az eddigi kiadásokat – hangzott el a Kormányinfón.
Bár számos harcias nyilatkozat jelent meg a főváros és a főpolgármester részéről a budapesti egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban, a kormány nem harcolni, hanem együttműködni szeretne ebben a kérdésben – szögezte le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 150. Kormányinfón. Azt kérte, hogy a főváros tegye egyértelművé, van-e kórházstop vagy nincs, támogatják-e a Dél-Budai Centrumkórház megépítését, vagy sem. Amennyiben mindez világossá válik, a kabinet támogatni fogja a fővárost abban, hogy az ő elképzeléseiknek is megfelelően fejlesszék a budapesti egészségügyi ellátást.

Normális keretek között nyitottak arra, hogy egy másik helyszínről tárgyaljanak, ahol felépülhet az új budai szuperkórház, ám ennek indoklásához súlyos érvek kellenek – mondta a miniszter. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az állam megvásárolt egy telket erre a célra, és kiírták a tervpályázatot is, így a fővárosnak nyilatkoznia kell arról, hogy amennyiben máshol építenék a kőrházat, az eddig felmerült tetemes költségeket miként téríti meg az államkasszának.

Az Egészséges Budapest program keretében öt év alatt az 50 milliárd forintot megközelítő összeget költenek a fővárosi járóbeteg-szakellátására, így teljesül Karácsony Gergely elvárása, amelyet az atlétikai világbajnokság megrendezéséért cserébe kért – vélekedett Gulyás Gergely. Jelezte azonban, hogy a fővárosnak nincs hatásköre a rendelők fejlesztésével kapcsolatban, azok ugyanis kerületi hatáskörbe tartozik. Megemlítette, hogy csak jövőre 12 milliárd forint szerepel a már elfogadott költségvetésben, ami kellő garanciát jelent a főpolgármester követelésének végrehajtására.
 

Így igazságos a tb-törvény

Az év első kilenc hónapjában 75 ezer „piroslámpás” adózót szűrt ki a Nemzeti Adó- és Vámhatóság, ennyien voltak, akik jogosulatlanul akarták igénybe venni az egészségügyi ellátást – reflektált a kabinetminiszter a tb-törvény módosítására vonatkozó kérdésre. Mint mondta, ez így helyes azokkal szemben, akik fizetik a járulékaikat, tőlük nem lehet elvárni, hogy állják azoknak a kezelését is, akik elmulasztják azt.

Konszolidációról és orvosbérekről

Könnyen elképzelhető, hogy csak jövőre lesz konszolidáció – így reflektált Gulyás Gergely a kórházadósságok rendezését firtató kérdésre. Mint mondta, megvizsgálják, miért állt elő a tartozásállomány, és azt követően döntenek arról, hogy mi az, amit ebből rendezni kell, és mi az, amit nem. Mint fogalmazott: „a kormány egyre jobban haragszik” amiatt, ami évről-évre történik, ebben az ügyben, így a kabinet szándékai szerint – várhatóan még ebben az évben – születnek majd olyan döntések, amelyek a finanszírozás átalakításával is foglalkozhatnak.

Gratulált a Magyar Orvosi Kamara új elnökének, Kincses Gyulának a tisztújításon elért eredményéhez a kabinetminiszter, egyúttal megköszönte a korábbi elnök, Éger István 16 éves munkáját. Mint mondta, az orvosbérekről az eddig megszokott keretek között folynak tovább az egyeztetések, Gulyás úgy fogalmazott, reményei szerint erről még idén döntés születhet.