Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Veszélyben a betegellátás - súlyos kockázatai vannak az adósságrendezés késlekedésének

Súlyos kockázatai vannak, ha a kormányzat nem tisztázza rövidesen a tavaly november végére 70 milliárdra duzzadt kórházi adósság rendezésének határidejét és elveit, valamint juttatja el a számlák ellenértékét a beszállítóknak. A késlekedés szállításkimaradáshoz, elmaradó műtétekhez vezethet, aminek beláthatatlanok a következményei a betegekre nézve - fejtegette egy keddi szakmai konferencián Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki ezért gyors intézkedést sürgetett.
További részletek

Lesznek a beszállítók között, akik bedobják a törölközőt

A kórházi adósság egy részének tényleges rendezése legkorábban március végén várható.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu , 2019. december 12. - Szepesi Anita
Könnyen elképzelhető, hogy csak jövőre konszolidálják a kórházak adósságát, egyelőre ugyanis azt vizsgálják, miért állt elő a tartozásállomány - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai kormányinfón a medicalonline.hu szakportál beszámolója szerint.
Könnyen elképzelhető, hogy csak jövőre lesz konszolidáció - válaszolta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kórházadósság rendezését firtató újságírói kérdésre a mai kormányinfón a medicalonline.hu szakportál beszámolója szerint. Mint mondta, megvizsgálják, miért állt elő a tartozásállomány, és azt követően döntenek arról, hogy mi az, amit ebből rendezni kell, és mi az, amit nem.
A kormány egyre jobban haragszik amiatt, ami évről-évre történik, ebben az ügyben, így a kabinet szándékai szerint - várhatóan még ebben az évben - születnek majd olyan döntések, amelyek a finanszírozás átalakításával is foglalkozhatnak - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az október végére 64 milliárdra duzzadt kórházi adósságállomány intézményenkénti alakulásáról ma reggel írtunk részletesen, és azzal is foglalkoztunk, milyen sarokpontok mentén lenne érdemes vizsgálni a kórházak adósságképzését. Ezzel a kórházkonszolidációk idején folyamatosan hangoztatott elemzéssel ugyanis már nagyon régóta adós az egészségpolitika vezetése.

Álságos indok a konszolidáció halogatására, hogy meg kell vizsgálni, mi keletkezteti az adósságot - reagált a hírre a kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.  A kórházak gazdálkodásának felmérését már 2011-ben, a Gyemszi megalakulásakor ígérték, ekkoriban hirdették meg a híres-hírhedt lószámoló akciót is - emlékeztet Rásky László. Jövőre már öt éve lesz annak, hogy a 2015-ös 60 milliárdos konszolidáció alkalmával azt kommunikálta a kormányzat, hogy most már aztán tényleg át kell nézni a kórházi gazdálkodást.  Évek óta másról sem hallani, mint vizsgálódásról,  amihez újabban a finanszírozás átalakítása csatlakozik, érdemi információ, előrelépés azonban egyikhez kapcsolódóan sincs. Ugyanez a helyzet a struktúraátalakítással, amiről mindenki tudja, hogy szükséges, de a kormány a politikai kockázatok miatt nem vállalja fel - tette hozzá az OSZ főtitkára.

Azt pedig felháborítónak nevezte Rásky László, hogy egyáltalán felmerül, hogy valamit ne fizessenek ki az adósságból, ami a leszállított és felhasznált eszközök, szolgáltatások lassan egy éve ki nem fizetett árából keletkezett.