Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Bidló Judit: elindult az egészségügyi rendszer átalakítása

Elindult az egészségügyi rendszer átalakítása, a kitűzött cél az egészségben eltöltött életévek növelése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az Orvostechnikai Szövetség keddi budapesti közgyűlésén.
További részletek

Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: OS MTI, 2019. december 16.
Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felszólítja Magyarország Kormányát, hogy azonnal rendezze az egészségügyi intézmények beszállítókkal szemben fennálló, lejárt adósságait.

Az állami finanszírozású egészségügyi ellátórendszer 70 milliárd forintot meghaladó lejárt adósságállománya nemcsak a kórházakat eszközökkel valamint szolgáltatásokkal ellátó és az adósságot finanszírozó vállalkozások gazdálkodásában okoz súlyos problémákat, hanem ezen keresztül a magyarországi betegellátást is veszélyezteti.  
A Kormány régóta azt ígéri, hogy megvizsgálja az adósság létrejöttének okait, és intézkedéseket hoz azok megszüntetése érdekében. Az OSZ információi szerint az egészségirányítás szervei az idei évben több részletes javaslatot is kidolgoztak a hazai ellátórendszer struktúrájának ésszerű és célszerű változtatására és ezzel együtt a fenntartható finanszírozás megteremtésére. Számunkra ez azt mutatja, hogy a helyzet kormányzati elemzése megtörtént, és a döntés a Kormány kezében van.
Miközben az adósság keletkezéséért a beszállító vállalkozások nem felelősek, a Kormány késlekedésének anyagi terheit évek óta ezek a cégek viselik. Számukra nyilvánvalóan sokadlagos kérdés, hogy az alufinanszírozottság, a rossz ellátási struktúra, az intézmények közötti bérverseny vagy éppen kórházmenedzsmenti hibák, hiányosságok miatt nem jutnak hozzá a szállításaik ellenértékéhez. És bár minden gazdasági szereplőnek nehézséget okoz a kintlévőségek finanszírozása, ez a helyzet különösen azokat a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti súlyosan, amelyeket a Kormány kiemelten kíván támogatni.
Ahogyan a múltban, a beszállítók a 2019. évben is türelemmel viselték a feléjük fennálló lejárt tartozások növekedését. Annak ellenére, hogy az előző évekhez viszonyítva az adósságnövekedés dinamikája idén jól érezhetően gyorsult. A cégek bíztak abban, hogy a Kormány meghallgatja és megérti a problémáikat, és határozott intézkedéseket tesz azok orvoslására. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy ez mind a mai napig nem történt meg.
Mindeközben a vállalkozásoknak finanszírozniuk kell a működésüket – például az ágazat több ezer dolgozójának bért kell fizetniük –, és teljesíteniük kell a költségvetés felé fennálló adófizetési kötelezettségeiket. Az általános forgalmi adót akkor is meg kell fizetniük, ha a számlák ellenértéke nem folyik be, de például a cégek a tavalyi ki nem egyenlített számlák után is megfizették a társasági adót és a helyi iparűzési adót.
Az adóssághelyzet megoldása nem várhat tovább. A sok esetben a végletekig kivéreztetett cégek nem képesek az eszközellátás maradéktalan biztosítására, ami a betegellátás és így a betegek számára is hátrányos lesz: reális veszély, hogy az eszközhiány miatt műtétek maradnak el.
Az OSZ így arra kéri a kormányt, hogy a súlyosabb következmények elkerülése érdekében hozzon azonnali döntést a beszállítók kifizetéséről.