Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Koronavírus - Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be (2. rész)

Az egészségügyi helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a cél most a fertőzés terjedésének lelassítása, nem a vírus "megölése", mert ahhoz vakcina kellene.
További részletek

Koronavírus - Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be (1. rész)

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Így két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs kora reggeli tanácskozása után.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Medical Online, 2019. december 19.. - Tarcza Orsolya
A pénzügyi és az erőforrás minisztérium tárgyal a beszállítókkal a kórházak adósságának kifizetéséről, erre 42,8 milliárd forintot szánnak – hangzott el a 151. Kormányinfón.
Bár az intézmények adóssága mintegy 70 milliárd forint, a tegnapi kormányülésen 42,8 milliárd forintot dedikáltak a tartozások kifizetésére, ám az ágazat összesen 79,4 milliárd forintnyi plusz pénzre számíthat – derült ki a csütörtöki Kormányinfón.

A kormány megelégelte az évről-évre felhalmozódó kórházi adósságokat, ezért nem átvállalja azokat, hanem a Pénzügyminisztérium és az emberi erőforrásokért felelős tárca képviselői vizsgálják majd felül, hogy történt-e valós teljesítés a kiállított számlák mögött, és ők tárgyalnak majd az adósságrendezésre szánt 42,8 milliárd forint elosztásáról is  – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a kassza kulcsát őrző tárca 13 súlyosan eladósodott kórházba rendelt pénzügyi felügyelőt. Jövőre a teljesítményvolumen-korlát (TVK) átszabásával, és újabb, az ellátók gazdálkodását a helyszínen ellenőrző szakemberek kinevezésével igyekeznek megelőzni a tartozások ismételt felhalmozódását. A kabinetminiszter megjegyezte, hogy helyes volt a szolgáltatók államosítása, mert inflációarányosan kevesebb az adósság, mint akkor, amikor önkormányzati fenntartásban voltak a kórházak.

Amennyiben a pénzügyi felügyelők súlyos gazdálkodási hibát találnak az eladósodott intézményeknél, annak személyi következményei is lehetnek – fogalmazott kérdésre válaszolva a miniszter.

Az Emmi kérésére a 79,4 milliárd forintból 36,6 milliárdot az egészségügyi ellátás korszerűsítésére hagytak jóvá a szerdai kormányülésen, ebből 15,7-15,7 milliárd forintra számíthatnak a járóbeteg-szakellátók és a kórházak a TVK-n felüli ellátások kifizetése nyomán ami a tárca számítási szerint 20 milliárd forinttal csökkenti az adósságállományt. 3,015 milliárd forintot különítettek el a genetikai hibák kiküszöbölését segítő gyógyszerekre.

A fogorvosokhoz megérkezett a többletpénz

Az adósságállomány megállapításánál a november végi adatokat vették figyelembe, a kifizetésnél a lejárt határidejű számlákat veszik előre – mondta kérdésre a miniszter. A szerkezeti reformokat illetően annyit árult el, hogy ágyakat megszüntetni nem akarnak, legfeljebb az aktív és rehabilitációs ágyak átcsoportosítása kerülhet szóba. Ellátási alapcsomag bevezetését nem tervezik, a biztosítotti ellátotti körön nem kívánnak változtatni.

Elképzelhető, hogy az orvosbérek emeléséről még idén döntés születik, ha ez mégsem valósulna meg, január elején visszamenőleges hatállyal is dönthet erről a kormány – mondta Gulyás Gergely.

A színvonalas és biztonságos betegellátás biztosítása az egészségügyért felelős minisztérium feladata – reflektált a miniszter arra a felvetésre, miszerint több kórházban is felmondtak a sebész szakorvosok. A Margit kórházra vonatkoztatva a kabinetminiszter azt mondta, Kásler Miklós vizsgálatot rendelt el az intézményben, amelynek eredményeiről tájékoztatást fog adni a tárca.

A szaktárca, ha ilyen ígéretet tett, be is fogja tartani – így reflektált a miniszter a Népszava azon kérdésére, hogy mikor kaphatják meg az alapellátó fogorvosok, illetve az érsebészek is a nekik erre az évre ígért többletet, hiszen eddig csak a  traumatológusokhoz érkezett meg a többlet a három érintett területen.

MedicalOnline úgy értesült, hogy az alapellátó fogorvosok a mai napon megkapták a praxisonként 1,5 millió forintos többletet.

A kormányátalakítást, és Kásler Miklós erőforrás miniszter menesztését firtató kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a városi pletykákkal szemben a kormánytagok munkáját értékelő miniszterelnök szava lesz majd a döntő.