Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Nincs megállás - 41 milliárddal tartoznak a kórházak

Augusztus végére 41,1 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak beszállítók felé fennálló tartozása. A adósságállomány a nyolcadik hónapban 4,1 milliárd forinttal, idén havonta átlagosan 5,1 milliárd forinttal gyarapodott a Magyar Államkincstár friss adatai szerint.
További részletek

Ötvenmilliárdra nőhet a kórházak adóssága

Ismét halmozódik a kórházakban a kifizetetlen számlák mennyisége, míg tavaly havonta átlagosan 4,2 milliárd forinttal nőtt a tartozás összege, addig az idén júliusig már 5,2 milliárd a havi növekmény.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos, 2020. január 09. - KÁVÉ
Véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten. A kormányfő hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről, az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás.
 

Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot - hangoztatta, hozzátéve: ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására - közölte. 

Orbán Viktor kitért arra: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását - tudósított a nemzeti hírügynökség. Minden három évnél régebben felújított kórházban minden ilyen teret fel kell újítani - tette hozzá az Infostart.

Egy új különadó víziója

A kórházadósságok kapcsán a miniszterelnök tett egy figyelemre méltó megjegyzést - értékelte az elhangzottakat a pirvátbankár.hu, - mely szerint azt tanácsolta az ágazatot irányító miniszternek, hogy nyúljanak bátran a kórházi beszállítók "extraprofitjához". Mint mondta, a tapasztalatok szerint a beszállítók egy része nagy multi, azaz "nagy halak a vízben", akik extraprofitot érnek el.

A miniszterelnök szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormány nem csak az intézményhálózaton belül próbálja megfogni az adósság keletkezését, hanem a beszállítói oldaltól is hozzájárulást vár. Ennek mikéntjéről nem beszélt a kormányfő, de a korábbi esetek alapján nem kizárt, hogy különadó formájában kényszerítik erre rá a cégeket. Ugyanakkor a különadók miatt már számos vitája volt a magyar kormánynak az Európai Unióval, ezt be kell árazni. Mint ahogy azt is, hogy a beszállítók nem fognak önként engedni a profitjukból, még azt sem fogják elismerni, hogy extraprofit keletkezik náluk.

Szívesen építenénk szuperkórházat, de úgy tűnik, nem kell

Az ATV arról kérdezte Orbánt, hogy készek-e módosítani a korábbi, Tarlós Istvánnal kötött megállapodásukon, hogy a fővárosi önkormányzat ne úgy érezze, hogy kivéreztetik őket. A miniszterelnök szerint nem azért nem adtak több pénzt korábban Budapestnek, mert nem akartak volna, hanem mert annyi volt. A sportszerűség megköveteli, hogy az új polgármesternek is mindent megadjanak, de ha neki valami nem kell, arról nem tehetnek. "Szívesen építenénk egy szuperkórházat, (már milliárdokat költöttünk tervezésre és a hely kijelölésére - mondta), de úgy tűnik, nem kell" - idézte a miniszterelnököt a hvg.hu beszámolója.

A kormány szekerét nem tanácsos rángatni

Arra a kérdésre, lesznek-e személycserék a kormányban 2020-ban, a miniszterelnök úgy válaszolt, "nem szeretem a kapkodást, a személycserékkel is óvatosnak kell lenni. A stabilitás fontos érték, ha valami nem jó, akkor nem cserélni kell, ahogyan Nyugat-Európában teszik a közvélemény nyomására, hanem megbeszélni, hogy milyen hibák történtek, mit kell kijavítani, és arra határidőt szabni.

"Életvédő kormány vagyunk"

Az egészségügy területét érintette a meddőségkezelő centrumok államosításának kérdése, melyre Orbán Viktor elmondta, nem államosítás történt (kisajátítással és kártalanítással), hanem az állam megvásárolta ezeket a centrumokat (egy kivételével, amelyikkel még tárgyalunk), mégpedig két okból. Részint bioetikai okokból, mert így teljes áttekintésünk lehet arról, mi történik ezekben a centrumokban, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel. A másik ok: ingyenessé és állami monopóliummá akarjuk tenni a mesterséges megtermékenyítést, a meddőségkezelést, és ehhez az kell, hogy kivonjuk a piac világából és az ingyenes állami szolgáltatás világába helyezzük át. Olyannyira - tette hozzá a miniszterelnök, hogy bár eddig is állami engedély kellett az ilyen centrumok nyitásához, de ilyen újabb engedélyt a jövőben nem fogunk kiadni. A kormány szerdai döntése szerint nem júliustól, hanem február 1-jétől lesznek térítésmentesek a meddőkezelésben használatos gyógyszerek - jelentette be.