Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

A központosított adósságrendezési eljárásról

Február 14-én – a már korábban az intézményekhez utalt dedikált források mellett – további közel 6 milliárd forint kerül kifizetésre az egészségügyi ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében – erről döntött a pénzügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere.
További részletek

Kórházi adósságrendezés pró és kontra

Február 14-én további közel 6 milliárd forintot fizettek ki az egészségügyi ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu , 2020. január 15. - Szepesi Anita
Súlyos kockázatai vannak, ha a kormányzat nem tisztázza rövidesen a tavaly november végére 70 milliárdra duzzadt kórházi adósság rendezésének határidejét és elveit, valamint juttatja el a számlák ellenértékét a beszállítóknak. A késlekedés szállításkimaradáshoz, elmaradó műtétekhez vezethet, aminek beláthatatlanok a következményei a betegekre nézve - fejtegette egy keddi szakmai konferencián Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki ezért gyors intézkedést sürgetett.
Múlt év november végén a kórházak lejárt adóssága átlépte a 70 milliárd forintot. Az adósságrendezéssel kapcsolatos kormányzati kommunikáció és az év végén megjelent kormányrendelet nyomán többféle forgatókönyv is elképzelhető, ugyanis mind a ténylegesen erre szánt összeg nagyságát, mind a kifizetés határidejét homályban hagyja. Legjobb esetben a kórházaknak kétféle címen juttatott plusz forrásból március végéig adósságrendezésre mehet mintegy 70 milliárd forint, ami ugyan átmeneti megnyugvást hoz a beszállítóknak és fenntartja a szállításokat, de nyitva hagyja a közben folyamatosan újratermelődő - adósság további sorsát.

A kifizetések rendjével és határidejével kapcsolatos tartós bizonytalanság miatt egyre több beszállító kénytelen lesz kénytelen a készpénzes szállítás mellett dönteni, de a szállítások leállítása, perek indítása is a lehetőségek közé tartozik. S noha a kormányfő a multicégek megregulázására szólította fel az minisztert, amikor extraprofitot emlegetett, az adósságrendezés késlekedésével a kis és közepes magyar vállalkozásokat nyomorítja meg.

Már most is van olyan cég, amelyik a kezelhetetlen méretű kintlévőség miatt csődeljárás alatt áll, vagy rövidesen lehúzhatja a redőnyt, és olyan multi is, amelyik fontolgatja a szállítások leállítását. Ha leáll a szállítás, eszközhiány lesz. A kormány átírta a játékszabályokat, amelyek még nem ismertek teljesen, és ha rövidesen nem tisztázzák a központi adósságrendezés kondícióit, az eszközhiány, az elmaradó műtétek miatt betegek halhatnak meg - fogalmazott előadása után az újságíróknak Rásky László.