Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egyes kórházi beszállítók számlájára már érkeztek kifizetések

Valóban elkezdődött a kórházi beszállítók tavalyi adósságainak rendezése – erősítette meg a hírt lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Péntek késő délután került fel az EMMI honlapjára a tájékoztatás, a NEAK oldalára pedig az intézményeknek kiutalt pluszforrások összege. Öt nap alatt a kormánynak mindenkinek utalnia kell.
További részletek

A központosított adósságrendezési eljárásról

Február 14-én – a már korábban az intézményekhez utalt dedikált források mellett – további közel 6 milliárd forint kerül kifizetésre az egészségügyi ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében – erről döntött a pénzügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Orvostechnikai Szövetség, 2020. január 24.
Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy a Kormány elkezdi a 358/2019. (XII. 23.) Kormányrendeletben foglalt központosított adósságrendezési eljárást.
 
Az OSZ azt kéri a Kormánytól, hogy még a tárgyalások megkezdése előtt tegye transzparenssé azt a szempontrendszert, amely alapján az egyeztetéseket a beszállítókkal le fogja folytatni. Azt is kérjük, hogy a tárgyalások során a Kormány minden érintett üzleti szereplő számára biztosítsa a versenysemleges, egyenlő bánásmódot.

A kórházak lejárt tartozásállománya mára meghaladja a 70 milliárd forintot. A Kormányrendelet szerint a Kormány által adósságrendezésre biztosított összegek kifizetése február 29-ét követően kezdődhet el. A központosított adósságrendezés folyamatának lezárását várva, az egészségügyi intézmények többsége egyelőre a beszállítók felé fennálló idei évi kötelezettségeit sem teljesíti.

Ez a helyzet minden érintett gazdasági szereplőnek rendkívüli nehézségeket okoz, de különösen azt a több mint ezer hazai, az orvostechnológiai iparágban működő kis- és közepes vállalkozást érinti súlyosan, amelyeket a Kormány kiemelten kíván támogatni. Ezek a cégek a teljesítőképességük határához értek. A magyarországi egészségügyi intézményrendszer működését és benne az évi több millió beteg ellátását úgy kell napról napra eszközökkel és szolgáltatásokkal biztosítaniuk, hogy hónapok óta, de sok esetben több mint egy éve nem jutnak hozzá a szállításaik ellenértékéhez. Mindeközben több mint tízezer munkavállalójuk megélhetéséről kell gondoskodniuk, és időben teljesíteniük a közteher-fizetési kötelezettségeiket.

Az OSZ információi szerint a Kormány a tárgyalásokat a legnagyobb hitelezőkkel kezdi. Számításaink szerint a Kormányrendeletben foglalt február 29-i határidőig nem lehetséges minden beszállítóval egyeztetni. A legutóbbi hasonló, 2015-ben lezajlott adósságrendezés tapasztalatai alapján fontosnak tartjuk, hogy a tárgyalások lezárását követően, a kisebb beszállítók érdekeit is szem előtt tartva, a Kormány szigorú és pontos fizetési menetrendet határozzon meg a kórházak számára.

Az OSZ véleménye szerint a magyarországi egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése érdekében minél előbbi és minél nagyobb összegű adósságrendezésre van szükség.