Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Koronavírus - Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be (2. rész)

Az egészségügyi helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a cél most a fertőzés terjedésének lelassítása, nem a vírus "megölése", mert ahhoz vakcina kellene.
További részletek

Koronavírus - Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be (1. rész)

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Így két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs kora reggeli tanácskozása után.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos, 2020. január 24.- MTI-OS
Az OSZ fontosnak tartja, hogy a tárgyalások lezárását követően a Kormány szigorú és pontos fizetési menetrendet határozzon meg a kórházak számára.
 

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy a Kormány elkezdi a 358/2019. (XII. 23.) Kormányrendeletben foglalt központosított adósságrendezési eljárást, de azt kéri a Kormánytól, hogy még a tárgyalások megkezdése előtt tegye transzparenssé azt a szempontrendszert, amely alapján az egyeztetéseket a beszállítókkal le fogja folytatni. Azt is kérjük, hogy a tárgyalások során a Kormány minden érintett üzleti szereplő számára biztosítsa a versenysemleges, egyenlő bánásmódot - írta a szövetség mai közleményében.

A kórházak lejárt tartozásállománya mára meghaladja a 70 milliárd forintot. A Kormányrendelet szerint a Kormány által adósságrendezésre biztosított összegek kifizetése február 29-ét követően kezdődhet el. A központosított adósságrendezés folyamatának lezárását várva, az egészségügyi intézmények többsége egyelőre a beszállítók felé fennálló idei évi kötelezettségeit sem teljesíti.

Ez a helyzet minden érintett gazdasági szereplőnek rendkívüli nehézségeket okoz, de különösen azt a több mint ezer hazai, az orvostechnológiai iparágban működő kis- és közepes vállalkozást érinti súlyosan, amelyeket a Kormány kiemelten kíván támogatni. Ezek a cégek a teljesítőképességük határához értek.

A magyarországi egészségügyi intézményrendszer működését és benne az évi több millió beteg ellátását úgy kell napról napra eszközökkel és szolgáltatásokkal biztosítaniuk, hogy hónapok óta, de sok esetben több mint egy éve nem jutnak hozzá a szállításaik ellenértékéhez. Mindeközben több mint tízezer munkavállalójuk megélhetéséről kell gondoskodniuk, és időben teljesíteniük a közteher-fizetési kötelezettségeiket.

Az OSZ információi szerint a Kormány a tárgyalásokat a legnagyobb hitelezőkkel kezdi. Számításaink szerint a Kormányrendeletben foglalt február 29-i határidőig nem lehetséges minden beszállítóval egyeztetni. A legutóbbi hasonló, 2015-ben lezajlott adósságrendezés tapasztalatai alapján fontosnak tartjuk, hogy a tárgyalások lezárását követően, a kisebb beszállítók érdekeit is szem előtt tartva, a Kormány szigorú és pontos fizetési menetrendet határozzon meg a kórházak számára.

Az OSZ véleménye szerint a magyarországi egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése érdekében minél előbbi és minél nagyobb összegű adósságrendezésre van szükség.