Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Pénzügyminisztérium: Önellátó lesz Magyarország az egészségügyi védőfelszerelésekben is

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban.
További részletek

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ), Ortopédikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI) és ORTETIKA, PROTETIKA, REHABILITÁCIÓ SZÖVETSÉG (OPRA) szövetségek közös sajtóközleménye

Korábban a sajtóban bemutattuk, hogy 10 éve változatlan az ortopédiai cipők ára, amely az évi közel 140.000 ortopéd cipőt rendelő beteg ellátását és a gyártást végző a közel 100 magyar kkv és a háttéripar létét veszélyezteti.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Napi.hu , 2020. január 24. - Szepesi Anita
Decemberben 3,5 milliárd forinttal csökkent a magyar kórházak adósságállománya a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A pénzükre váró beszállítók átláthatóságot és versenysemlegességet sürgetnek a központosított adósságrendezés során.
A kórházak lejárt tartozásállománya mára meghaladja a 70 milliárd forintot, a kormányrendelet szerint az adósságrendezésre biztosított összegek kifizetése február 29-ét követően kezdődhet el. A központosított adósságrendezés folyamatának lezárására várva, "az egészségügyi intézmények többsége egyelőre a beszállítók felé fennálló idei évi kötelezettségeit sem teljesíti"- írja közleményében az Orvostechnikai Szövetség (OSZ).

A várakozás különösen azt a több mint ezer hazai, az orvostechnológiai iparágban működő kis- és közepes vállalkozást érinti súlyosan, amelyeket a kormány kiemelten kíván támogatni. Ezek a cégek a teljesítőképességük határához értek - hangsúlyozza Az OSZ.

Az évi több millió beteg ellátását úgy kell napról napra eszközökkel és szolgáltatásokkal biztosítaniuk, hogy hónapok óta, de sok esetben több mint egy éve nem jutnak hozzá a szállításaik ellenértékéhez. Mindeközben több mint tízezer munkavállalójuk megélhetéséről kell gondoskodniuk, és időben teljesíteniük a közteher-fizetési kötelezettségeiket.

Az OSZ információi szerint a kormány a tárgyalásokat a legnagyobb hitelezőkkel kezdi, ám számításaik szerint a kormányrendeletben meghatározott február 29-i határidőig nem lehetséges minden beszállítóval végigvinni az egyeztetéseket. A 2015-ös, hasonló modellt követő adósságrendezés tapasztalatai alapján az OSZ most arra hívja fel a figyelmet, hogy a tárgyalások lezárását követően, a kisebb beszállítók érdekeit is szem előtt tartva is szigorú és pontos fizetési menetrendet határozzon meg a kórházak számára a kormány.

Az OSZ véleménye szerint a magyarországi egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése érdekében minél előbbi és minél nagyobb összegű adósságrendezésre van szükség.

A MÁK december végi adatai szerint 3,6 milliárddal csökkent az adósságállomány, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a kórházi menedzsment a konszolidációra várva tartalékolt, az ösztönző támogatásként kiosztott 36 milliárd forinthoz ugyanis a rendelet szerint az adósságrendezés szempontrendszerének tisztázása előtt nem nyúlhatnak az intézmények.