Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Mélyebbre evickéltek a kórházak az adósságtengerben

Február végén 22,8 milliárd forint volt a kórházakban a kifizetetlen számlák végösszege, márciusra ez 29,1 milliárd forintra emelkedett.
További részletek

Hiába várnak pénzükre a kórházi beszállítók, sokan kerültek a csőd szélére

Több mint 4 ezer kis- és közepes orvostechnikai cég került nehéz helyzetbe azzal, hogy a kórházak már februárban leálltak a számlák kifizetésével. Mivel lényegében minden pénz a koronavírussal fertőzöttek ellátására kell, a beszállítóknak nem marad. Van, aki már hitelt vett fel, de így is 2-3 hónapra elég a pénze. Ha az intézmények nem fizetnek, és nem lesz szállítás, megbénulhat az egészségügy.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. február 20. – Haiman Éva

Félszáz kórházi, illetve egyéb uniós egészségügyi projekt van csúszásban, közöttük komoly onkológiai fejlesztések.

 

Az ágazatban a pályázatokon elnyert összesen 86,8 milliárdból tavaly év végéig 28,5 milliárdot nem sikerült még elkölteni.

Összegében is jelentős, csaknem másfél milliárd forint öszegű az egyik legjelentősebb lemaradást mutató egészségügyi projekt, a Nemzeti Egészségügyi Informatikai Rendszer kialakítását célzó e-Health program.

A projekt gazdája a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), indulását még Szócska Miklós előző egészségügyi államtitkár jelentette be 2013-ban, ám 2014 végéig gyakorlatilag semmi nem valósult meg belőle. Ehhez a fejlesztéshez szorosan kapcsolódik az egészségügyi intézmények közötti adatáramlást biztosító projekt, ami egy hangyányival áll csak jobban: az 1,9 milliárdos támogatási összegből azonban még itt sem tudtak lehívni több mint egymilliárdot.

Az uniós egészségügyi beruházások sikerességét már eleve veszélybe sodorta, hogy két nagy pályázatot – az egészségügyi intézmények struktúraváltásához kapcsolódó 35,4 milliárdos, illetve az onkológia centrumok fejlesztését célzó 8 milliárd forintos összköltségűt – csak 2013-ban hirdettek meg. Ahol nem kapták össze magukat, ott mostanra sokszor behozhatatlan is lett a lemaradás.

A kórházfejlesztések közül tetemes a csúszás az egri Markhot Ferenc Kórházban, amelyet szervezetileg és strukturálisan is meg kellett volna újítani az elnyert csaknem 4,8 milliárd forintból, ám a pénzből négy év alatt is csak 1,3 milliárd forintot sikerült elkölteni.

A komáromi kórház projektmenedzsmentjének is fájhat a feje: az ellátás fejlesztésére kapott több mint 700 millióból 2013 vége óta mindössze 144 milliót sikerült felhasználniuk. A Szent Lázár Kórháznak ugyan van még ideje, idén május végére kell befejezni a szintén 2013 végén megkezdett infrastrukturális fejlesztést, de nagyon kell igyekezniük, mert az elnyert 2 milliárdnak alig az ötödét használták fel 2014 végéig.

Az onkológiai fejlesztések közül a Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum, valamint ellátó hálózat kialakítását szolgálót már tavaly ősszel be kellett volna fejezni, de a megítélt 2,3 milliárdból még majdnem 2 milliárdot nem hívhattak le.

A szombathelyi Markusovszky Kórház irányításával megvalósuló regionális onkológiai centrumfejlesztést március végéig kellene befejezni, az erre kapott 1,3 milliárdból tavaly év végéig azonban csak alig 300 milliót költöttek el. A győri onkológiai centrumot is át kellett volna már adni, de az 1,2 milliárdos projekt szinte semmit nem haladt 2013 vége óta. A nyíregyházi onkológiai diagnosztikai eszközfejlesztésben is nagy az elmaradás, a projektet már le kellett volna zárni, de a megítélt 495 millió forint 90 százalékát még le sem tudták hívni.

Azoktól a késedelemben lévő projektektől ugyanis, amelyeket nem lehet befejezni az uniós ciklus zárásáig hátra lévő időben, eláll az állam. Ezek nem csak a további támogatástól esnek el, de a beruházás teljes összegét elbukják, miként arról Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai államtitkár is beszélt.