Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Pénzügyminisztérium: Önellátó lesz Magyarország az egészségügyi védőfelszerelésekben is

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban.
További részletek

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ), Ortopédikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI) és ORTETIKA, PROTETIKA, REHABILITÁCIÓ SZÖVETSÉG (OPRA) szövetségek közös sajtóközleménye

Korábban a sajtóban bemutattuk, hogy 10 éve változatlan az ortopédiai cipők ára, amely az évi közel 140.000 ortopéd cipőt rendelő beteg ellátását és a gyártást végző a közel 100 magyar kkv és a háttéripar létét veszélyezteti.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: mfor.hu, 2020.február 19. - Kormos Olga
Valóban elkezdődött a kórházi beszállítók tavalyi adósságainak rendezése – erősítette meg a hírt lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Péntek késő délután került fel az EMMI honlapjára a tájékoztatás, a NEAK oldalára pedig az intézményeknek kiutalt pluszforrások összege. Öt nap alatt a kormánynak mindenkinek utalnia kell.
 

Péntek késő délután a kórházfenntartó levélben értesítette az egészségügyi intézményeket, hogy kinek mennyit fog fizetni ezen a héten - írta meg a Népszava. A NEAK oldalára felkerült, hogy a kormány hova mennyit szán abból a 6 milliárd forintból, amit a hétvégén tett hozzá a kormányhatározat szerint a kórházaknak járó, struktúraváltásra felhasználható 36,6 milliárd forinthoz.

A vonatkozó kormányhatározatban ugyanis két összeg szerepel: 36,6 milliárd, illetve 42,8 milliárd forint. A 36,3 milliárd forint az úgynevezett ösztönző, más néven struktúraváltást segítő támogatás, amit tavaly decemberben megkaptak a kórházak, ám egyelőre nem használhatták fel és elsődlegesen adósságrendezésre kell fordítaniuk.

A kormány úgy kalkulált a decemberi adatok ismeretében, hogy ebből a 36,6 milliárd forintból 13 milliárdot engednek adósságrendezésre, s mivel a saját felmérésük szerint összesen 19 milliárd forinttal tartoznak a 100 millió alattiaknak, ezért a 13-hoz hozzáraktak 6 milliárd forintot a múlt hétvégén.

„Igaz a hír, a hétfői nappal elindultak a kifizetések, információink szerint folyamatosan zajlik a kiegyenlítés, van, akinek már érkeztek is a számlájára összegek. Tegnap az egészségügyért felelős államtitkár jelentette be, hogy 5 napjuk van a kórházaknak fizetniük,  tehát ezen a héten a 100 millió alattiakat is rendezni fogják” – mondja lapunknnak Rásky László.

A 100 millió forint alatti követelésekkel rendelkező beszállítók között egyébként nem csak kis- és középvállalkozók vannak, hanem nagy nemzetközi cég magyarországi leányvállalata is. Tehát miközben a multicégekre „lő” a kormány, a 100 millió forint alatti követeléssel rendelkező cégek között van olyan vállalat, amely hiába multicég, csak néhány tízmilliós nagyságrendben szállít be az egészségügybe, mert olyan a profilja, de ezeket is