Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Váratlan hír érkezett a magyar kórházakból

Szeptember 30-án 41,6 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak a beszállítóknak a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A szeptemberi növekedés "mindössze" félmilliárd forint az idei, 4-5 milliárdos havi átlag tizede.
További részletek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Népszava.hu, 2020. február 24. – Danó Anna
A pénzügyminiszter egy interjúban azt mondta: "mindenki számára van egy ajánlatunk, mindenki mérlegelheti, hogy elfogadja-e.”

Gyakorlatilag megerősítette Varga Mihály pénzügyminiszter egy hétfői interjúban, hogy tőkekövetelésük 20 százalékos elengedését várják a nagy kórházi beszállítóktól, és akkor cserébe megkapják a pénzüket, illetve „szeretettel gondol rájuk” a kormány az elkövetkezendő közbeszerzéseknél. A kórházak hitelezői viszont zsarolásnak tekintik a miniszter szavait.  

Varga Mihály pénzügyminiszter az mfor-nak adott interjújában arról beszél, hogy február 29-én lezárulnak azok a tárgyalások, amelyen a 100 millió forint feletti követeléssel rendelkező cégekkel egyeztetnek a kórházi adósságok rendezéséről. Mint mondta: „mindenki számára van egy ajánlatunk, mindenki mérlegelheti, hogy elfogadja-e. ” Hozzátette: van, akivel már sikerült megállapodni, van, akivel folyamatban van, és van, aki még nem került sorra. „A tárgyalások sikeressége pedig nyilván befolyásolja majd a kormányt, hogy a beszerzések központosítása során mely cégekkel tud majd hosszú távon együttműködni.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen kifutása lehet a történetnek, Varga Mihály azt mondta: korábban is volt arra példa, hogy cégek egységesen elengedték a késedelmi kamatot. „Most egy kicsit többet szeretnénk kérni a beszállítóktól. Azt viszont látni kell, hogy ezek olyan vállalatok, amelyek az évek alatt jól tudtak alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, hogy a kórházak adóssága rendre újratermelődik. Hogy mi miatt, az a legfontosabb kérdés: az ÁSZ, illetve a KEHI által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos nem minden az üzleti szabályok betartása szerint zajlik ezen a piacon. A hozzám eljutott vizsgálatok NAV-jelentések alapján mondhatom, hogy az esetek egy része ilyen típusú, költségvetési csalás. Ehhez alkalmazkodott egy vállalkozói kör.”

A miniszter szerint vannak érthetetlen szerződések. Mint mondta érthetetlen, hogy „miért van az, hogy ugyanaz a cég az egyik kórháznak adott összegért szállítja azt, amit a másik kórháznak a kétszereséért? Itt valahol, valaki nem a maximális felelősséggel járt el a kórház részéről. Vagy, hogy van az, hogy bizonyos kórházakban nem az igazgató dönt egyes megrendelésekről, hanem az ellátást végző orvos?” Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e, hogy a menedzsment ellen büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeznek, azt felelte: ennek eldöntése a jogászok dolga, de vannak olyan lezárult vizsgálatok, amelyek következménnyel járnak.

Zsarolásnak tekintjük a miniszter kijelentéseit – nyilatkozta lapunk megkeresésre Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki már azt sem értette, milyen alapon mondhatja azt a politikus, hogy a jövőbeni közbeszerzéseken a cégek sorsa azon múlik, hogy most mennyit engednek. Mint mondta, ezzel az akcióval a kormány kezdi megbontani a cégek és az állam közötti hallgatólagos megállapodást, hogy amíg kell, várnak a pénzükre. Hozzátette: azt sem értik, miért a kórházigazgatók és a cégek feje fölött pattogtatják az ostort, hiszen ha egy közbeszerzés átmegy a kórházfenntartón és a Miniszterelnökségen, és ott senki nem kifogásolja, sőt jóváhagyja azt, akkor most mit kérnek számon? Lehet-e egy céget hibáztatni, mert az ajánlatát elfogadták? Varga Mihály egyszerűen rossz helyre címzi a szemrehányásait – mondta végül Rásky László.